HIT (Hemeiusi Information Technolgy) - Parc industrial specializat la Bacau

Vineri, 21 Decembrie 2001, ora 00:00
1594 citiri

La editia din anul 2001 a CERF Moldova a avut loc lansarea oficiala a proiectului privind construirea Parcului industrial HIT-"Hemeiusi Information Technolgy".
Proiectul va fi gestionat de catre Consiliul Judetean Bacau in ca La editia din anul 2001 a CERF Moldova a avut loc lansarea oficiala a proiectului privind construirea Parcului industrial HIT-"Hemeiusi Information Technolgy".
Proiectul va fi gestionat de catre Consiliul Judetean Bacau in cadrul programului PHARE 2000 si prevede crearea unei infrastructuri de afaceri de tip parc industrial pentru sprijinirea IMM din domeniul IT & C.
Cu sprijinul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, proiectul beneficiaza de o finantare de 8.5 mil euro (4.8 mil euro din partea UE, 1.6 mil euro din partea Guvernului si 2.1 mil euro - cofinantare locala) -
fiind astfel cel mai scump si mai pretentios din tara dintre cele anuntate pana acum.

50 de firme din domeniul informatiei si comunicatiilor se prevede ca isi vor desfasura activitatea aici din 2004.
Oamenii de afaceri vor gasi aici spatii pentru care vor plati jumatate din chiria pe care ar trebui sa o achite in alta parte. La Hemeiusi vor fi construite spatii pentru productie, birouri, hale, depozite, cai de acces si utilitati.
Vor exista in zona HIT un minirestaurant, un fast-food, locuri pentru cazare, iar cei angajati aici vor putea apela la serviciile bancare, juridice, postale, de consultanta sau medicale. Pentru cei interesati se vor desfasura cursuri pentru calificarea in domeniul IT in Centrele de Instruire Certificata.

Proprietarul constructiei - Consiliul Judetean Bacau - va trebui sa organizeze o licitatie internationala pentru aceasta lucrare (care va incepe cel mai probabil pe la mijlocul anului 2002), apoi sa respecte termenele, iar cel mai tarziu in iulie 2004 sa aiba loc inaugurarea.

Punerea pe picioare a unui asemenea proiect de anvergura a avut insa doua conditii: terenul sa fie amplasat pe domeniul public, iar mediul sa nu fie poluant.
Consiliul Judetean Bacau a reusit sa indeplineasca aceste conditii ale finantatorului principal gasindu-si drept partener Consiliul Local Hemeiusi, care a pus la dispozitie aproape 11 hectare de teren.
Consiliul Judetean va mai trebui sa adauge la finantarea de 4,8 milioane de euro de la PHARE 1,9 milioane de euro, iar suma va fi rotunjita cu 1,6 milioane de euro din Fondul National. Se considera ca valoarea terenului oferit de Hemeiusi se ridica la 189,486 de euro.