"Cosul pensionarului", aprobat de Guvern

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 17:22
2379 citiri
"Cosul pensionarului", aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat, miercuri, programul "Cosul de solidaritate", prin care pensionarii vor putea sa cumpere produse alimentare la pret redus.

Proiectul de act normativ, prezentat de MEDIAFAX la inceputul lunii august, prevede ca produsele alimentare pe care Guvernul vrea sa le vanda pensionarilor la pret redus vor fi livrate acestora, saptamanal, prin firme special infiintate de catre autoritatile locale, care vor cumpara alimentele prin licitatie si vor percepe un adaos comercial care sa acopere cheltuielile aferente.

In "cosul de solidaritate" pentru pensionari vor fi incluse produse precum faina, zahar, ulei, malai si orez, dar si alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliul judetean sau, dupa caz, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Actul normativ stabileste ca, pentru implementarea programului, consiliile judetene (CJ), Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale (CL), inclusiv cele ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pot infiinta societati comerciale ori pot extinde obiectul de activitate al societatilor existente, pentru derularea activitatilor de comert cu produse alimentare de baza exclusiv catre pensionari.

"Societatile comerciale infiintate de consiliile judetene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ori al caror obiect de activitate a fost extins, achizitioneaza prin licitatie publica alimentele de baza destinate vanzarii catre societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau al caror obiect de activitate a fost extins, din respectivul judet, sau dupa caz, direct catre pensionari.

Societatile vor practica un adaos comercial care sa asigure acoperirea cheltuielilor ocazionate de realizarea acestei activitati", este principiul indicat in document.

In proiect se sustinea in continuare ca, din punct de vedere economic, programul nu implica un efort bugetar suplimentar, nefiind acordate subventii sau sprijin financiar, si nu exista un impact negativ asupra incasarilor de TVA, fara sa fie insa explicat de unde provin fondurile care vor fi utilizate pentru cumpararea prin licitatie a alimentelor.

In cazul in care intr-o unitate administrativ-teritoriala din judet nu functioneaza o societate comerciala infiintata de catre consiliul local, societatea comerciala a consiliului judetean poate hotari deschiderea unui punct de vanzare direct catre pensionari in respectiva unitate administrativ-teritoriala.

Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale va pune la dispozitie, in limita spatiilor disponibile si contra cost, spatii pentru depozitarea alimentelor de baza. Tariful de depozitare va fi stabilit prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor.

Cantitatile de produse alimentare de baza care pot fi achizitionate lunar de fiecare pensionar prin intermediul acestui program vor fi stabilite la randul lor prin ordin comun al ministrului Administratiei si Internelor si al ministrului Sanatatii.

Regulamentul de organizare a vanzarii produselor alimentare de baza catre pensionari, modul de identificare a persoanelor beneficiare, precum si modul de aplicare vor fi stabilite prin hotarare a consiliului judetean, respectiv a Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Pentru implementarea programului, autoritatile locale pot colabora cu organizatiile neguvernamentale reprezentative care au ca obiect de activitate sprijinirea pensionarilor, se mai arata in proiect.

Scopul social al programului indicat in proiect este limitarea efectelor negative generate de criza economica, diminuarea ratei saraciei in randurile pensionarilor si "suplinirea altor forme de sprijin care nu sunt posibile in actualul context".

Proiectul a fost aprobat de Guvern la sfarsitul lunii iulie, printr-un memorandum.

Presedintele Traian Basescu a declarat insa atunci ca nu a incurajat initiativa privind cosul de solidaritate pentru pensionari, pe care a etichetat-o drept "populista", el apreciind ca "a venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca oamenii".

Programul de distribuire catre pensionari a unor produse alimentare de baza la preturi reduse a fost derulat anterior de Guvernul PSD sub forma magazinelor "Economat" si criticat la acea data de actualul presedinte Traian Basescu, atunci lider PD si primar al Capitalei.

Sursa foto: Romania Libera, Realitatea.net

#cos pensionar, #cos solidaritate, #alimente, #mancare, #pensie, #pensionar , #Consiliul Judetean