La ce strategii ingenioase apeleaza primarii pentru atragerea investitorilor

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 16:49
3122 citiri
La ce strategii ingenioase apeleaza primarii pentru atragerea investitorilor
Primaria municipiului Tirgu-Mures

In timp ce Guvernul a reusit sa scoata zeci de mii de protestatari in strada din cauza modului in care a gestionat proiectul de investitii in exploatarea aurifera de la Rosia Montana, autoritatile locale creeaza, cu pasi mici, dar siguri, un mediu prietenos pentru noi afaceri. Dupa ce mai multe localitati din Oltenia au anuntat facilitati fiscale si de infrastructura pentru investitori, a venit randul orasului Tirgu-Mures sa ofere scutiri de taxe.

Consiliul Local al orasului Tirgu-Mures va aproba, in luna octombrie, schema de ajutor de minimis pentru atragerea investitiilor si sustinerea dezvoltarii economice, in perioada 2014-2019. Masura presupune scutiri de taxe si impozite pe o perioada de trei ani pentru companiile care vor face investitii de peste un milion de euro si vor produce locuri de munca.

Acordarea facilitatilor fiscale sub forma scutirii de la plata impozitului pe cladiri si teren in limita echivalentului in lei a valorii maxime de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier.

Valoarea totala estimata a ajutorului de minimis care va fi acordat in cadrul prezentei scheme, pe intreaga durata de aplicare a acesteia, este de 1,5 milioane de euro defalcata dupa cum urmeaza:

Dintr-un calcul estimativ realizat de directorul economic al Primariei Tiru-Mures, Imola Kiss, reiese ca vor beneficia de ajutorul de minimis cel putin 20 de potentiali beneficiari.

Oltenia inslesneste drumul catre industrializare

Primaria Calafat implementeaza in premiera nationala, incepand din aceasta luna, un sistem fiscal de tip "taxe zero". Mai exact, institutia se obliga sa returneze "in natura", prin intermediul unei liste de prioritizare a bugetului local pentru lucrari publice, valoarea taxelor si impozitelor care depasesc 20.000 de euro.

Cu ajutorul facilitatilor fiscale, autoritatile locale spera sa atraga 10 milioane de euro in urmatorii doi ani si 2000 de locuri de munca in urmatorii trei ani.

De altfel, primaria orasului face demersuri si pentru deschiderea unui parc industrial, solicitat de tot mai multi investitori, atrasi de oportunitatile pe care le ofera noul pod Calafat-Vidin.

Nu este insa singurul oras din Oltenia care porneste pe drumul reindustrializarii. Slatina, Caracal si Corabia sunt alte localitati care lucreaza la proiecte ambitioase pentru realizarea unor parcuri industriale, in speranta revigorarii economiei locale.

Mai exact, autoritatile din Slatina estimeaza ca in aprilie 2014 vor putea deschide portile viitorului parc industrial al orasului, care se va intinde pe o suprafata de 20 de hectare, aproape de intrarea in municipiu dinspre localitatile Brebeni si Milcov.

In imediata apropiere a parcului industrial care va crea pana la 1000 de locuri de munca, potrivit autoritatilor locale, se afla si platfoma industriala a municipiului Slatina, cu fabrici de anvelope, de prelucrare a metalelor etc.

Dupa vestea pe care au lansat-o vecinii din Slatina, si autoritatile din Caracal au anuntat ca in sedinta de Consiliu Local de la sfarsitul acestei luni, se va aproba infiintarea firmei care va administra un parc industrial care va crea pana la 500 de locuri de munca si care va fi amplasat la intrarea in oras, dinspre Slatina.

Si autoritatile locale din Corabia au declarat ca, incepand cu anul viitor, vor pune la punct detaliile unui proiect de parc industrial in zona fostei fabrici de zahar, Corapet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor de minimis Tirgu Mures, #facilitati fiscale investitori, #scutiri de taxe investitori , #Consiliul local