Micii producatori agricoli pot vinde in piete, in baza certificatului de producator

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 17:11
4359 citiri
Micii producatori agricoli pot vinde in piete, in baza certificatului de producator

Micii producatori pot vinde in continuare produsele in piete, in baza unui certificat de producator valabil, ca si pana acum, iar comertul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat electronice fiscale, se arata intr-un comunicat al MADR, informeaza Mediafax.

"In ceea ce ii priveste pe micii producatori agricoli care care doresc sa-si valorifice productia in piete, oboare sau targuri, acestia trebuie sa aiba certificat de producator eliberat in baza Hotararii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator - act normativ in vigoare. Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, certificatul de producator constituie actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri, oboare sau in alte locuri stabilite de consiliile locale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), referitor la OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Potrivit MADR, micii producatori pot sa vanda in continuare produsele in piete, in baza certificatului de producator valabil, ca si pana acum.

"Referitor la afirmatiile privind obligativitatea detinerii de case de marcat de catre producatorii agricoli care isi vand produsele in piete, targuri, oboare, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, este exceptat de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat electronice fiscale comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate ", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca prin Ordonanta 44/2008 se reglementeaza prin simplificare procedura de inscriere la Registrul Comertului, procedura care pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ era prevazuta de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.

"Ordonanta de Urgenta 44/2008 prevedea o perioada de tranzitie de un an, pentru cei care erau deja autorizati pe baza Legii 300/2004 si doreau continuarea activitatii in aceasta forma", se mai arata in comunicat.

Federatia Agrostar a cerut recent exceptarea de la prevederile OUG 44/2008 a micilor producatori agricoli, care din 25 aprilie isi vor mai pot vinde produsele decat daca sunt inregistrati la Registrul Comertului.

Potrivit federatiei, efectul imediat al aplicarii OUG 44/2008 este acela ca micul producator agricol nu va mai putea sa isi vanda productia in piete si targuri daca nu este inregistrat la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau familiala, determinand astfel micul producator sa isi vanda productia intermediarilor si facilitand astfel profitul usor al acestora si saracirea taranului. 

#producatori agricoli certificat inregistrare produse vanzare , #Consiliul local