Deloitte: 2010, anul clarificarilor pe piata producerii de electricitate din regenerabile in Romania

Marti, 30 Martie 2010, ora 13:43
1593 citiri
Deloitte: 2010, anul clarificarilor pe piata producerii de electricitate din regenerabile in Romania

Anul 2010 va fi un an al clarificarilor pe piata producerii de electricitate din surse regenerabile de energie din Romania si totodata un an crucial pentru decizia privind investitiile, a declarat marti directorul de servicii financiare energie si resurse in cadrul Deloitte Romania, Valeriu Binig, citat de NewsIn.

Reprezentantul Deloitte Romania mai spune totodata ca trebuie stabilita exact foaia de parcurs pentru cantitatea de electricitate produsa in Romania in urmatorul deceniu, din surse regenerabile.

In iunie 2010, Romania trebuie sa depuna la Comisia Europeana Planul National de Actiune pentru Promovarea Energiilor Regenerabile, afirma Binig.

"Obiectivul de politica pentru 2020 este de 24% din consumul de energie primara (electricitate, caldura, frig, transport).

Obiectivul din legislatia actuala pentru 2020 este de 38% din electricitatea produsa si au aparut simulari si cu 41%, in 2020!

Astazi, aplicam o legislatie secundara veche dupa adoptarea unei legislatii primare noi", a mentionat oficialul companiei de consultanta si audit Deloitte Romania.

"Cum va evolua pretul certificatelor verzi in urmatorul deceniu?

Ce se va intampla cu certificatele verzi in exces?

Care este capacitatea instalata in centrale electrice folosind surse regenerabile pe care o permite structura parcului de generare din Romania, in urmatorii 10 ani?", considera Bining ca sunt intrebarile cheie la care trebuie sa gasim un raspuns in acest an.

Reprezentantul Deloitte Romania a precizat ca Sistemul Energetic National nu poate suporta mai mult de 4000 MW capacitati instalate functionale din surse regenerabile.

"O mare speranta era proiectul de la Tarnita-Lapustesti, insa nu s-a stabilit nici macar lista scurta de consultanti", a adaugat Valeriu Binig.

Potrivit oficialului Deloitte Romania, anul acesta, ne asteptam la clarificari importante, unele cerute de piata, altele cerute de instante superioare.

"Aceste clarificari trebuie sa permita o limpezire a peisajului sectorului energetic: unii investitori vor abandona proiectele imature, altii vor capata in sfarsit finantarile bancare intarziate", a concluzionat Binig. 

#deloitte, # electricitate, # regenerabile , #Electricitate