Importul si exportul de electricitate doar pe mana traderilor - ANRE

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 10:12
2838 citiri
Importul si exportul de electricitate doar pe mana traderilor - ANRE
Foto: business24.ro

Importurile si exporturile de electricitate vor putea fi derulate doar de traderii de energie, in baza unei licente de trading eliberata de ANRE si care exclude detinerea unei licente de furnizare.

In prezent, importurile si exporturile de energie pot fi facute si de furnizorii de electricitate, dar dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, stabilite de ANRE, furnizorii nu vor mai putea derula astfel de contracte.

ANRE va introduce in legislatie licenta de trading cu energie, inexistenta in prezent, diferita de cea de furnizare. Furnizorul de energie vinde energie clientilor finali, iar traderul cumpara si vinde energie exclusiv pe piata angro sau la import/export.

"Titularul licentei nu poate detine, simultan, mai mult de o licenta pentru activitatea de trader de energie electrica si nu poate detine simultan o licenta pentru activitatea de trader si o licenta pentru activitatea de furnizare de energie electrica", se arata intr-un proiect elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei A(NRE).

Legislatia interzice si producatorilor de energie sa deruleze acorduri de import/export de electricitate. Producatorii au doar posibilitatea de a vinde pe bursa energia pe care o produc.

In primele noua luni ale anului trecut din Romania a fost exportata energie electrica in valoare de peste 200 milioane de euro, in crestere de aproape cinci ori fata de perioada similara a anului anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANRE electricitate, #import electricitate, #export electricitate , #Electricitate