Internetul intra in Europa pe linia electrica

Vineri, 05 Ianuarie 2007, ora 13:37
1091 citiri

Incepand cu luna aceasta, comunicatiile pe linie electrica - Powerline Communications (PLC) constituie noua tendinta a societatii informationale europene care va cuprinde si Romania.

Seful serviciului Mobile&Wireless din cadrul Comisiei Europene, Paulo de Sousa, afirma, luna trecuta, la Bucuresti, ca Uniunea Europeana urmareste pe viitor infiintarea unui "internet energetic" la nivel continental care va functiona ca un sistem "peer to peer" (masina catre masina). "Avand in vedere interdependenta stransa dintre cele doua domenii, energetic si IT, este absolut necesara existenta acestui sistem international energetic, in cadrul caruia, plecandu-se de la un generator centralizat, consumatorii pot deveni ei insisi generatori", a declarat Sousa. In cadrul acestui sistem va functiona o retea integrata care va raspunde unor noi cerinte de securitate, domeniu in care IT va deveni indispensabil.

PLC este o suma de retele de banda larga care se bazeaza chiar pe liniile de curent electric. Orice obiect care se conecteaza la reteaua electrica, care "se baga in priza", poate considerat client prin conexiune PLC. Pe linia electrica vor veni astfel servicii de internet, video si de telefonie ori alte conexiuni la retele locale. Mai mult, noul sistem va avea si o "grila inteligenta" care poate controla contorizarea, consumul rational de energie electrica ori siguranta si prevenirea cazurilor fortuite.

Marele avantaj al acestui tip de conexiune este faptul ca liniile electrice sunt ubicue, practic, aproape toti europenii sunt conectati la reteaua electrica, a aratat de Sousa.

Reprezentantul CE a mai spus ca, pana la orizontul anilor 2030, UE are un necesar de investitii in energie de 12 trilioane de euro, cu ajutorul carora se urmareste depasirea celorlalte piete mondiale. "La 1 ianuarie 2007 va fi lansat un amplu program cadru de cercetare care se va derula pe parcursul a sapte ani si care va avea un buget de 54 de miliarde de euro", potrivit lui de Sousa.

La nivelul tehnologiei informatiei, proiectul va valora noua miliarde de euro, iar la nivel energetic 2,3 miliarde de euro, in cadrul carora vor fi demarate proiecte referitoare la importanta tehnologiei si informatiei pentru sistemul energetic", a precizat de Sousa. In acest program cadru va fi instituita o platforma tehnologica al carei principal scop va fi cresterea securitatii marilor retelele de distributie a energiei.

Premisa esentiala pentru realizarea acestui megaproiect, considera de Sousa, este dezvoltarea cercetarii, dar si cresterea numarului de conexiuni de banda larga. In acest sens, oficialul european a subliniat efectul benefic pe care il va avea Biroul Roman pentru Stiinta si Tehnologie deschis la Bruxelles si condus de Dumitru Prunariu. Totdata, conexiunile internet de banda larga au avut in 2006 una dintre cele mai ridicate rate de crestere din Europa, peste 150%.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)