Parcul eolian al Electrica, gata in 2011

Duminica, 02 Mai 2010, ora 23:26
2224 citiri
Parcul eolian al Electrica, gata in 2011

Primul parc eolian de 50 MW pe care furnizorul si distribuitorul de electricitate Electrica SA si-l construieste in zona Chirnogeni din judetul Constanta va fi pus in functiune la jumatatea anului viitor, iar lunile urmatoare compania va demara licitatia pentru achizitia turbinelor necesare, informeaza Newsin.

"Conform graficului de lucrari, punerea in functiune a celui mai avansat dintre cele trei proiecte, cel din zona Chirnogeni, judetul Constanta, este preconizata la jumatatea anului 2011.

Pentru celelalte doua parcuri, de la Frumusita (judetul Galati) si Sacele (judetul Constanta), punerea in functiune este preconizata pentru inceputul anului 2012", potrivit datelor transmise de Electrica SA, la solicitarea NewsIn.

Totodata, daca timpul este favorabil, lucrarile de constructii-motaj pentru parcul eolian de la Chirnogeni ar putea incepe la sfarsitul acestui an, spun oficialii Electrica.

Potrivit acestora, deoarece lucrarile de constructii-montaj la parcurile eoliene presupun o complexitate ridicata, Electrica SA va demara o licitatie internationala imediat dupa realizarea proiectelor tehnice.

De asemenea, reprezentantii Electrica mai spun ca licitatia pentru achizitia turbinelor necesare proiectului de la Chirnogeni este prevazuta pentru trimestrul al treilea al acestui an.

Pentru proiectele de la Frumusita (judetul Galati) si Sacele (judetul Constanta), licitatiile vor avea loc in primul semestru al anului viitor. Fiecare din cele trei parcuri vor avea o putere instalata de 50 MW. In prezent, proiectele se afla in etapa realizarii studiilor de fezabilitate si a obtinerii avizelor si autorizatiilor necesare.

Parcul eolian de la Sacele va fi realizat prin asociere cu SC Holrom Renewable Energy SRL, in timp ce pentru celelalte doua parcuri eoliene Electrica va fi unicul administrator.

Altfel, Electrica SA si-a propus realizarea unor capacitati de productie din surse regenerabile de circa 375 MW pentru acoperirea necesarului de certificate verzi din surse proprii, respectiv 150 MW din energie eoliana, 200 MW din biomasa si 25 MW din hidroenergie. In prezent, aceste proiecte sunt la faza de studiu de fezabilitate. 

#parc eolian, #electrica, #electricitate, #energie , #Electricitate