Se va sfarsi cu jungla cablurilor - vin surse electrice fara sarme

Marti, 05 Decembrie 2006, ora 03:57
1288 citiri

In curand s-ar putea pierde in negura trecutului prelungitoarele si cablurile electrice care serpuiesc prin camerele noastre, unde se afla mai multe aparate ce functioneaza pe baza de electricitate.Un grup de cercetatori din America a reusit sa elaboreze un sistem relativ simplu cu ajutorul caruia energia electrica ar putea fi transmisa prin aer, la aparate precum telefonul mobil sau laptopul, care trebuie mereu incarcate cu electricitate, dar si la celelalte aparate electrice folosite in activitatea cotidiana.

Potrivit BBC, noul sistem se va baza pe observatii seculare din domeniul fizicii si ar fi capabil sa faca legatura si pe distante de mai multi metri intre priza si aparate, fara utilizarea cablurilor. Cu toate ca oamenii de stiinta americani care cerceteaza aceasta posibilitate nu au realizat deocamdata un prototip care sa poata functiona, modelele realizate pe computer si fundamentul matematic arata ca inventia aceasta va putea fi folosita si in viata reala.

"De ceva vreme folosim numeroase aparate portabile, mobile, motiv pentru care ne-am gandit ca ar fi o solutie comoda daca respectivele aparate nu ar trebui sa fie puse mereu la incarcat, in prize", a declarat intr-o emisiune BBC profesorul Marin Soljacic de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Avand in vedere ca cei din grupul de cercetare suntem fizicieni, ne-am pus intrebarea ce fenomen fizic am putea folosi pentru transmiterea mai departe fara cablu a energiei electrice. Raspunsul l-am primit de la principiul rezonatei, datorita caruia obiectele incep sa trepideze daca sunt expuse unor vibratii de anumita frecventa".

"Daca doua obiecte vibreaza la frecvente identice, intre ele se stabileste o legatura foarte puternica", a explicat profesorul american. Asa cum se intampla si in cazul instrumentelor muzicale, atunci cand dam un ton, un alt instrument muzical aflat in apropiere, si care are o rezonata asemanatoare, preia tonul si incepe sa vibreze."

Cercetatorii americani folosesc in experientele lor frecvente electromagnetice, in loc de unde de sunete. Dar pentru transmiterea mai departe a acestora nu pot folosi antene-radio deoarece aceste antene imprastie energia in toate directiile, ceea ce reprezinta mari pierderi. In locul unor astfel de antene-radio, cercetatorii studiaza alte mijloace capabile sa emita rezonante la mari distante. In cazul in care o sursa de curent electric este legata de un asemenea instrument, energia electrica nu se imprastie in spatiul liber, ci ramane pe suprafata respectivului instrument unde se formeaza niste "ramuri de energie" lungi, de cativa metri.

Functionarea sistemului

1. Antena de transmisie preia curentul electric din priza.

2. Bobina din interiorul antenei, rezonand la o frecventa de 6,4 MHz, emite unde electromagnetice.

3. Prelungirile electrice se pot intinde chiar pana la o distanta de cinci metri.

4. Curentul electric este captat de catre o unitate de receptie din laptop, care rezoneaza tot la o frecventa de 6,4 MHz.

5. Energia ramasa este din nou preluata de antena emitatoare. Acest schimb de energie nu afecteaza nici oamenii, nici alte obiecte din jur, deoarece acestea nu vibreaza pe aceeasi frecventa.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)