Statul a acordat prime de 123,1 milioane lei prin programul de economisire

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 17:50
1731 citiri
Statul a acordat prime de 123,1 milioane lei prin programul de economisire

Valoarea totala a primelor acordate de stat prin programul de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost in perioada 2005-2010 de 123,1 milioane lei, a declarat joi ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea.

"Cel mai bun semnal pentru noi este ca, din 2005 pana in prezent, programul a avut o evolutie ascendenta, inregistrandu-se tot mai multe contracte. Astfel, in perioada 2005 - 2010, valoarea primelor decontate de la bugetul de stat a fost de 123.165.738 lei pentru un numar de 450.783 de contracte de economisire - creditare. Speram ca, pe termen lung, un astfel de program sa schimbe atitudinea romanilor fata de planificarea si finantarea unui proiect legat de locuinta", a precizat Udrea citata de Newsin.

Programul privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost implementat incepand cu 2004. Prin acest program, anual se aloca fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru plata primei de stat catre institutiile financiar bancare care incheie contracte de economisire - creditare in sistem colectiv cu persoanele fizice.

In prezent, valoarea primei de stat este de 25% din suma economisita de beneficiar in anul precedent si nu poate depasi 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire.

Contractele de economisire-creditare ofera posibilitatea de acumulare pe termen lung, prin economisirea lunara a unor sume si, la finalul perioadei de economisire, optiunea de a contracta un credit locativ in lei, cu dobanda fixa.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) trebuie sa aloce in acest an 87 milioane lei pentru primele de stat acordate in cadrul programului de economisire si creditare in sistem colectiv, fiind vorba de 180.000 de contracte. Suma estimata pentru 2012 pentru primele de la stat este de peste 97 milioane lei.

#programul de economisire, #Elena Udrea prima de stat , #Fonduri administratie