CE: Romania poate sa acorde gratuit certificate de emisii de gaze poluante

Marti, 29 Martie 2011, ora 18:03
1838 citiri
CE: Romania poate sa acorde gratuit certificate de emisii de gaze poluante

Comisia Europeana a anuntat marti ca, pana in anul 2019, zece state membre, printre care si Romania, pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera unor centrale electrice, in loc sa le vanda, precizeaza NewsIn.

"Incepand cu cea de-a treia etapa a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (2013-2020), sectorul productiei de energie electrica va trebui, de regula, sa isi cumpere toate certificatele. Totusi, pana in 2019, zece state membre pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate unor centrale electrice, in loc sa le vanda.

Decizia adoptata astazi (marti, n.r.) de Comisie stabileste regulile pe care statele membre trebuie sa le respecte daca aleg sa acorde in mod gratuit certificate de emisii si este insotita de o comunicare care cuprinde indicatii suplimentare privind modul in care vor fi evaluate cererile primite in acest sens", se arata intr-un comunicat emis marti de CE.

Cele zece tari sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia si Romania.

Decizia stabileste regulile privind alocarea in mod gratuit de certificate de emisii centralelor electrice eligibile. Ea a fost aprobata in mod unanim de statele membre la reuniunea din noiembrie 2010 a Comitetului UE privind schimbarile climatice, in cadrul caruia sunt reprezentate toate statele membre, si a fost adoptata oficial marti de Comisie.

Comunicarea prezinta elementele pe care Comisia trebuie sa le evalueze atunci cand primeste o cerere de alocare gratuita de certificate de emisii in sectorul productiei de energie.

De asemenea, ofera clarificari cu privire la diferite elemente ale dispozitiilor legale.
 
Oricare dintre cele zece state membre care doresc sa aloce in mod gratuit certificate de emisii unor centrale electrice trebuie sa trimita Comisiei o cerere pana cel tarziu la data de 30 septembrie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia europeana, #certificate, #emisii, #gaze poluante , #Gaze