Combustibilii pentru iarna ne costa 4,3 mld euro

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 16:00
1020 citiri
Combustibilii pentru iarna ne costa 4,3 mld euro

Necesarul total de finantare a programului de iarna 2009 - 2010, pentru achizitia de combustibili, atat pentru producatorii de energie electrica si termica din coordonarea Ministerului Economiei, cat si pentru cei aflati in coordonarea autoritatilor locale, este de circa 4,3 mld. lei, potrivit ME, citat de NewsIn.

Ministerul Economiei (ME) a comunicat vineri ca a finalizat Programul anual de iarna in domeniul energetic, care are ca obiectiv principal evaluarea consumului de energie electrica si termica al tarii in perioada octombrie 2009 - martie 2010.

"In prezent, toate centralele care asigura buna functionare a Sistemului Electroenergetic National (SEN) au stocurile constituite, existand, suplimentar, mari rezerve de lignit la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia", potrivit Ministerului Economiei.

In perioada 1 octombrie 2009 - 30 martie 2010, productia de energie electrica estimata a fi realizata este de circa 30,9 milioane MWh, iar cea de energie termica - de aproximativ 16,1 milioane Gcal. Cantitatile de combustibili preconizate a se consuma in aceeasi perioada sunt de aproape 17.400 tone lignit, 1.800 mii tone huila, 2.500 milioane metri cubi gaze naturale si 360.000 tone pacura.

In elaborarea Programului de iarna s-a tinut cont si de experienta iernii 2008-2009, cand Federatia Rusa a sistat livrarea gazelor naturale catre Europa. A fost, astfel, analizata si ipoteza sistarii totale a importului de gaze naturale rusesti, pe o perioada de 30 zile, in cea mai neconvenabila luna de iarna, respectiv luna ianuarie 2010.

S-a constatat ca ar fi necesara o cantitate suplimentara de pacura de circa 110.000 tone. "Comandamentul de iarna, condus de secretarul de stat coordonator al sectorului energiei electrice si termice din cadrul Ministerului Economiei, va monitoriza stadiul indeplinirii obiectivelor Programului si va lua masuri operative in situatia neindeplinirii acestora.

Ministerul Economiei va prezenta Guvernului scurte informari asupra realizarii programului mentionat, ori de cate ori situatia o va impune", se mai arata in comunicat. Documentul, adoptat in ultima sedinta a Executivului, a fost intocmit atat pe baza evolutiei consumului realizat in anii anteriori, cat si al celui realizat dupa declansarea crizei economice si financiare, tinandu-se seama, totodata, de dimensionarea corespunzatoare si in acelasi timp necesara a stocurilor la data de 1 octombrie 2009.

In acest sens, a fost analizata si perioada 1 iulie - 1 octombrie 2009, ca perioada de racord si pregatire si, totodata, situatia in care, timp de 30 zile calendaristice, importul de gaze naturale din Rusia ar fi sistat. 

#combustibili, #gaze, #me, #producatori , #Gaze