Davos: Statele emergente risca sa suporte primele consecintele incalzirii globale

Vineri, 26 Ianuarie 2007, ora 03:06
1110 citiri

Statele emergente risca sa suporte cele mai puternice efecte ale incalzirii globale si nu ar trebui sa plateasca pentru problemele create, in mare parte, de catre cei bogati, au declarat, joi, o serie de directori si de experti citati de Reuters.

Liderii din statele emergente au declarat, cu ocazia intalnirii de la Davos, o statiune de ski din Alpii elvetieni, a 2.400 dintre cei mjai puternici oameni din lume, ca vor ca Statele Unite, Uniunea Europeana si alte state occidentale sa-si asume intr-o mai mare masura responsabilitatea pentru emisiile care capteaza caldura, produse de masinile si fabricile lor.

Acestia si-au rezervat, de asemenea, dreptul de a-si dezvolta propriile economii, cu toate ca nivelul gazelor cu efect de sera va creste ca rezultat.

"SUA, europenii, statele OECDau contribuit, in ultimii 30 sau 40 de ani la acumularea gazelor cu efect de sera cu mult mai mult decat noi", a declarat presedintele celui de-al doilea producator de motociclete din India, Bajaj Auto, Rahul Bajaj, inaintea Forumului Economic Mondial.

Compatriotul sau, presedintele grupului de telecomunicatii Bharti Enterprises, Sunil Bharti Mittal, a declarat ca statele in curs de dezvoltare au nevoie de stimulente pentru a reactiona la scimbarile de clima.

"Noi, ca populatie de un miliard de oameni, vom consuma multe servicii si bunuri, ceea ce va crea emisii. Vom avea nevoie de tehnologie, vom avea nevoie de bani", a declarat acesta.

Barbara Stocking, director of Oxfam Britain, said poorcountries were particularly squeezed by growing calls to limitthe use of fossil fuels, which trap solar rays in theatmosphere, contributing to severe storms and ecological damage.

Directoarea de la Oxfam Britain, Barbara Stocking, a declarat ca statele sarace sunt constranse in special de solicitarile din ce in ce mai multe sa limiteze folosirea combustibililor fosili, care blocheaza razele solare in atmosfera, contribuind la formarea unor furtuni puternice si dezastrelor ecologice.

Acestea sunt, de asemenea, cele mai vulnerabile la efectele incalzirii globale, printre care se numara caderile de ploi neregulate, inundatiile sau seceta, care au redus intinderea terenurilor fertile si au facut ca agricultura de subzistenta sa se desfasoare cu dificultate in mare parte din Africa, dar si in Afganistan, Haiti sau in alte zone.

"Am observat deja ca efectele schimbarilor climatice au afectat intai si cel mai puternic oamenii saraci", a declarat aceasta, joi, la Davos.

Stocking a adaugat ca statele emergente nu trebuie oprite din dezvoltare prin impunerea de restrictii asupra emisiilor de carbon care la noi nu functioneaza.

Alti oficiali considera ca monitorizarea severa a emisiilor de catre statele occidentale, de departe cea mai mare sursa de acumulare a gazelor cu efect de sera, ar ajuta la mobilizarea tarilor emergente in nevoia acestora de a actiona.

"Poate ca am putea avea o mobilizare la nivel international, atat pentru statele care au semnat Protocolul de la Kyoto, cat si pentru tarile ca SUA, care nu si-au luat acest angajament dar care trebuie sa-si reduca emisiile", a declarat ministrul comertului si industriei din Brazilia, Luiz Fernando Furlan.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)