Donau Chem Turnu Magurele reduce emisiile de gaze cu efect de sera

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 13:28
2396 citiri
Donau Chem Turnu Magurele reduce emisiile de gaze cu efect de sera

Combinatul de ingrasaminte chimice Donau Chem, care face parte din Grupul InterAgro, a primit din partea Ministerului Mediului si Padurilor Scrisoarea de Aprobare pentru un proiect tip Implementare in Comun (JI), promovat in baza Protocolului de la Kyoto, se arata intr-un comunicat al grupului, transmite NewsIn.

Prin acest proiect se reduc voluntar emisiile de protoxid de azot (N2O) de la fabrica de acid azotic aflata in functiune la combinatul de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele.

"In urma retehnologizarilor efectuate, se preconizeaza ca emisiile de N2O sa scada cu aproximativ 90%, ceea ce presupune o reducere cu 1,73 milioane de tone de CO2 echivalent in perioada 2009-2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

Proiectul, demarat in 2007 si finalizat in 2008, s-a realizat in baza Memorandumului de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si cel al Frantei", se arata in comunicat.

Pentru certificatele aprobate (un certificat reprezinta o tona de CO2 echivalent), Donau Chem preconizeaza sa incazeze aproximativ 11,66 milioane de euro.

Compania a stabilit ca toate fondurile obtinute din vanzarea certificatelor sa fie reinvestite in proiecte de mediu, dupa ce amortizeaza cheltuielile facute pentru reducerea emisiilor de protoxid de azot.

"La ora actuala, combinatele chimice care lucreaza in cadrul Grupului InterAgro beneficiaza de Scrisori de Sustinere, pentru JI. Una dintre acestea este pentru proiectul de reducere a N2O la fabrica de acid azotic III de la Donau Chem", se mai spune in comunicat.

Ministerul Mediului si Padurilor a emis, de asemenea, o Scrisoare de Sustinere si pentru un proiect JI care vizeaza tot reducerea emisiilor de protoxid de azot de la fabrica de acid azotic al companiei GA-PRO-CO Chemicals Savinesti, care proceseaza gazul natural de la InterAgro.

#donau, #chem, #gaze, #emisii, #efect, #sera , #Gaze