E.ON Romania vrea sa actioneze in justitie ANRE

Marti, 05 Mai 2009, ora 14:48
1650 citiri
E.ON Romania vrea sa actioneze in justitie ANRE

Companiile grupului E.ON Romania iau in considerare sa actioneze in justitie Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din cauza deciziei autoritatii de ieftinire a gazelor cu 3%, de la 1 mai, spun reprezentantii E.ON Romania.

"Companiile grupului E.ON Romania se vad nevoite sa analizeze posibilitatea actionarii in justitie a ANRE. Scopul acestui demers ar fi luarea si implementarea unor decizii care sa permita operatorilor din domeniul gazelor naturale asigurarea sigurantei tehnice si securitatea furnizarii de gaze naturale pentru consumatori", se arata intr-un comunicat emis marti de companie.

De asemenea, reprezentantii E.ON afirma ca si-ar putea reduce investitiile anuntate ca vor fi facute in acest an, in Romania.

"Grupul E.ON in Romania a luat act de decizia ANRE de reducere a pretului final al gazelor naturale cu 3% incepand cu 1 mai 2009, iar in momentul de fata efectueaza o analiza detaliata a efectelor suplimentare ale acesteia asupra activitatii companiilor operationale din domeniul gazelor naturale. Nu este exclus ca in urma reducerii pretului final al gazelor naturale companiile operationale din Grupul E.ON din Romania, sa fie nevoite sa ia masuri drastice de reducere a bugetelor de investitii pentru acest an", potrivit reprezentantilor companiei energetice.

In opinia E.ON Romania, acest lucru ar putea duce la incapacitatea pe de o parte de a realiza programul propus de reabilitare a retelei de distributie, pe de alta parte la incapacitatea de a achizitiona si inmagazina cantitatea necesara de gaze naturale necesara pentru urmatorul sezon rece, fiind astfel puse in pericol siguranta tehnica si securitatea furnizarii cu gaze naturale.

"In perioada premergatoare luarii acestei decizii, ANRE solicitase operatorilor de pe piata gazelor naturale sa identifice solutii pentru reducerea pretului final al gazelor naturale in viitorul apropiat, astfel incat aceasta masura sa nu afecteze securitatea furnizarii si calitatea serviciilor. Companiile grupului E.ON au avertizat atunci ca orice decizie de a reduce pretul final al gazelor naturale trebuie sa se bazeze pe o solutie sustenabila pe termen mediu, in sensul ca, o reducere care nu permite acoperirea costurilor actuale va duce ulterior la o suportabilitate si mai scazuta a pretului final pentru consumatori. Si asta intrucat, pretul final va trebui sa includa la un moment dat tarife care sa permita atat recuperarea diferentelor de cost rezultate din anticipata reducere a pretului final, cat si acoperirea costurilor operatorilor conform reglementarilor in vigoare", mai arata comunicatul trimis de companie.

De asemenea, reprezentantii companiei afirma ca, in situatia in care ANRE ar fi implementat in avans (fata de evolutia costurilor reale ale operatorilor legate de achizitia gazelor naturale) o masura de reducere a preturilor finale reglementate la gazele naturale, o astfel de decizie ar fi trebuit sa fie sustinuta de toti operatorii activi in sistem din productia, inmagazinarea, transportul, distributia si furnizarea gazelor naturale.

La sfarsitul anului trecut, diferentele suportate de catre E.ON Gaz Romania, numai din neacoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale, se ridicau la aproximativ 97 de milioane lei. Suplimentar fata de costurile din anul 2008 si nerecuperate pana in prezent, din cauza faptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a amanat decizia de a implementa noile tarife de furnizare incepand cu data de 1 ianuarie 2009,

E.ON Gaz Romania a inregistrat in primul trimestru al acestui an pierderi din tariful reglementat, in valoare de aprox 38 milioane lei, potrivit datelor E.ON Romania.

ANRE a decis reducerea pretului final al gazelor naturale cu 3%, incepand cu 1 mai 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anre, #e, #gaze, #justitie, #on, #preturi , #Gaze