Fundamentele economice ale South Stream sunt de neinteles

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 16:17
1206 citiri
Fundamentele economice ale South Stream sunt de neinteles

Expertul in domeniul energetic Edward Chow a declarat miercuri, la Bucuresti, ca nu poate intelege fundamentele economice ale proiectului South Stream, care nu pare a fi "cea mai eleganta solutie economica", dar care se va dezvolta ca urmare a implicatiilor politice, relateaza NewsIn.

"De-a lungul experientei mele, am invatat ca banii conteaza. Nu guvernele, companiile sau tarile construiesc conducte, ci banii construiesc conducte", a subliniat expertul american, aratand ca a stabili care este rolul guvernului in acest sens reprezinta o provocare majora.

Edward Chow este expert in problematica energiei al Centrului pentru Studii Strategice Internationale (CSIS) din Washington D.C si a sustinut miercuri o prelegere publica la sediul Ministerului de Externe, la care au participat diplomati romani si experti din domeniu.

Acesta a atras atentia ca este in regula ca proiectele energetice sa aiba si fundamente politice, nu numai economice, intrebarea ce se impune fiind modul in care trebuie proportionata atingerea obiectivelor politice cu obtinerea rezultatelor economice optime.

"Securitatea energetica este un bun public, iar guvernul are un rol fundamental in acest domeniu. Problema este ca securitatea energetica costa multi bani, iar intrebarea este cine ar trebui sa sustina toate costurile?", a spus expertul.

In acest context, Chow s-a aratat nedumerit de proiectul energetic al Rusiei, South Stream. "Eu nu pot sa inteleg fundamentele economice ale South Stream, de exemplu, dar acest lucru nu inseamna ca acest proiect nu se va implini.

Chiar daca eu cred ca South Stream nu este cea mai eleganta solutie economica, acest lucru nu inseamna, in mod necesar, ca acesta nu se va dezvolta", a punctat Edward Chow, indicand ca, la fel ca si Blue Stream, noua conducta South Stream va functiona ca urmare a unor intelegeri la nivel politic.

"Acum sa privim la Nabucco, un proiect foarte costisitor, de 7,9 miliarde de euro.

Acum acest proiect este in stadiul in care cauta furnizori care sa inteleaga care sunt costurile de transport.

Aceste costuri vor fi comparate de tarile furnizoare cu celelalte oferte existente pe piata. Similar, si consumatorii vor sa stie care va fi pretul gazului si ce alternative au", a explicat el in continuare. "Nu inseamna ca daca un pret este mai mare decat celalalt il voi refuza.

Depinde de valoarea pe care o atribui diversificarii resurselor energetice.

Daca este vorba numai de un dolar in plus, atunci poate ca sunt dispus sa platesc, daca e vorba de 100 de dolari poate ca nu mai pot plati", a evidentiat el.

Chow a atras atentia ca eticheta de pret pentru gaz trebuie sa fie intotdeauna prezentata transparent, pentru ca cei implicati in proiect sa poata sa evalueze toate optiunile pe care le au.

"Eu cred ca Nabucco isi va face temele in aceste sens pentru a transforma un proiect din stadiul de concept in realitate", a subliniat expertul.

"Domeniul energetic este un domeniu care implica numeroase riscuri si de aceea trebuie sa existe un bun management al riscului", a spus analistul, amintind de riscurile geologice, tehnice si finanicare.

"Foram in ape si puturi tot mai adanci, folosim tot mai mult capital si transportam resursele pe distante tot mai lungi.

Costurile au crescut tot mai mult si, implicit, si riscul financiar creste", a spus Chow Un alt risc asupra caruia a insistat Edward Chow il reprezinta fluctuatiile preturilor resurselor, amintind ca pretul petrolului a scazut de la 147 de dolari la 40 de dolari si ca in prezent pare sa se fi stabilizat la 60 de dolari.

Edward Chow a atras atentia ca in domeniul energetic orice proiect trebuie gandit pe termen lung.

"Un proiect bun ia un timp mai mare pentru a ajunge la maturitate, iar secventializarea este esentiala", a punctat expertul. Edward Chow are o experienta de 30 de ani in industria petrolului si a fost consilier pentru guvernul SUA si pentru alte guverne straine.

El se afla in Romania pentru prima oara, la invitatia ministrului de externe Cristian Diaconescu.

"Am ocazia sa imi acopar o lacuna majora pe care o am in ceea ce priveste cunostintele din industria productiei de petrol si gaz din Romania.

In al doilea rand, am venit sa inteleg securitatea energetica din punctul de vedere al Romaniei si sa impartasesc partii romane cateva ganduri despre cooperarea internationala in acest domeniu", a declarat Chow.

Vizita in Romania a lui Edward Chow a inclus si intalniri cu reprezentanti ai Parlamentului, ai Ministerului Economiei, ai companiilor energetice din sectorul petrolului si al gazelor naturale, ai mediului diplomatic, precum si analisti in domeniu. 

#furnizor, #gaz, #proiect, #south, #stream , #Gaze