Gaze mai ieftine pentru consumatorii industriali, si in 2010

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 13:00
1643 citiri
Gaze mai ieftine pentru consumatorii industriali, si in 2010

Marii consumatori industriali ar putea primi si anul viitor gaze exclusiv din productia interna, in functie de cum va evolua economia, a declarat vineri Agentiei NewsIn secretarul de stat pe politica industriala din Ministerul Ecomomiei, Claudiu Stafie. 

"Programul ar putea fi extins si anul viitor, astfel ca, la fel ca in acest an, consumatorii industriali sa beneficieze doar de gaze din productia interna.

Sa vedem cum va evolua economia nationala si asteptam, fireste, formarea noului Guvern", a spus Claudiu Stafie.

Guvernul a decis in luna mai ca acei consumatori eligibili care opteaza pentru statutul de consumator intreruptibil vor beneficia timp de sase luni de gaze naturale exclusiv din productia interna, astfel incat marii consumatori industriali, precum industria ingrasamintelor chimice, vor achizitiona gaze la pret mai mic.

Guvernul a modificat, in acest sens, Legea Gazelor 351/2004.

Potrivit modificarilor aduse, s-au eliminat obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern - import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni, acestia beneficiind doar de gaze naturale din productia interna.

Astfel, ei au beneficiat si de un pret mai mic de achizitie a gazelor naturale.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, prin adoptarea acestui act normativ Guvernul sustine industria de ingrasaminte chimice -cel mai mare consumator de gaze naturale din Romania unde, din totalul cheltuielilor de productie, peste 70% il reprezinta cheltuielile cu gazele naturale.

Industria de ingrasaminte chimice inregistreaza un consum de 2,5 - 2,8 miliarde metri cubi/an. 

#consumatori, # industrial, # gaze, # ieftine , #Gaze