Gazele produse de Azerbaijan vor tranzita Georgia si Romania catre toata Europa

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 11:22
1584 citiri
Gazele produse de Azerbaijan vor tranzita Georgia si Romania catre toata Europa

Romania, Georgia si Azerbaijan au semnat marti, la Bucuresti, un acord de transport al gazelor catre UE prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnection (AGRI), care prevede dezvoltarea unor terminale de gaze naturale lichefiate, informeaza Mediafax.

Documentul a fost semnat de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, si ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri.

Gazele produse de Azerbaijan vor tranzita Georgia catre Romania urmand apoi sa fie livrate consumatorilor din statele UE.

"Memorandumul semnat astazi este suportul pentru infiintarea unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti care sa faca studiul de fezabilitate. (...) Este prematur sa vorbim de costuri si de cantitatile care vor fi transportate", a declarat Videanu.

Potrivit ministrului, firma va fi infiintata in urmatoarele luni.

Potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, proiectul este evaluat la 4-6 miliarde de euro.

Discutiile dintre cele trei state au inceput in urma cu un an.

"Este un proiect important pentru toate statele din jurul Marii Negre", a spus Aliyev.

Azerbaijan a produs anul trecut 23,5 miliarde metri cubi de gaze si intentioneaza sa ajunga la o cantitate de 28,5 miliarde metri cubi de gaze. Azerbaijan are de asemenea rezerve de 2.200 miliarde de metri cubi de gaze.

Romania consuma anual circa 15-16 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care circa 11 miliarde de metri cubi reprezinta productia interna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#azerbaijan, #gaze, #georgia, #romania, #transport, #ue , #Gaze