Gazul cristalizat, sursa de energie a viitorului?

Joi, 11 Martie 2010, ora 12:40
2367 citiri
Gazul cristalizat, sursa de energie a viitorului?

Arata ca gheata, insa, aceasta "gheata" ar putea fi utilizata, in viitorul nu foarte indepartat, pentru a va incalzi casele.

De fapt, nu este deloc gheata, ci gaz natural cristalizat, care se gaseste sub fundul oceanelor si marilor din lume, dar si sub tundra arctica. Iar, daca oamenii de stiinta gasesc o modalitate ieftina de a-l exploata, va deveni o sursa de energie vasta pentru majoritatea tarilor din lume.

Marele avantaj al acestor cristale este faptul ca exista din abundenta. In plus, se estimeaza ca ar contine de doua ori mai mult carbon decat toate rezervele cunoscute de petrol, carbune si gaz natural la un loc.

"Energia potentiala este de ajuns sa sustina omenirea de acum pana cand ne va lovi vreun asteroid", a spus Peter Tertzakian, economist specializat pe energie la ARC Financial, din Canada, citat de CNNMoney.

Insa, avand in vedere costurile reduse si resursele de gaz natural obisnuit, Tertzakian crede ca aceasta resursa va ramane "in umbra" pentru doua - trei decenii.

De unde provine?

Cristalele se formeaza cand gazul metan, ce rezulta din descompunerea animalelor si plantelor, intra in contact cu apa, la o temperatura si presiune corespunzatoare.

Desi conditiile par greu de indeplinit, in realitate ele apar mai des decat cele necesare pentru formarea gazului si petrolului, care au nevoie de specificatii geologice specifice. Aceasta este si motivul pentru care petrolul nu se gaseste peste tot in lume.

Gazul cristalizat se formeaza in aproape orice loc in care exista o temperatura scazuta, presiune mare si apa. Astfel, aceasta se gaseste de la cateva zeci de metri la cateva sute de metri sub fundul marii, fiind nevoie de sapaturi adanci pentru a-l aduce la suprafata. Cel mai des, aceste cristale se gasesc in apele cu peste 300 de metri adancime, la peste 60 de metri de mal.

Desi aceste cristale sunt cunoscute de la inceputul anilor 1980, doar in ultimii zece ani au fost cercetate cu atentie, lucrandu-se la modalitatile de extractie.

In prezent, Statele Unite deruleaza un proiect de cercetare, in colaborare cu mai multe agentii si oameni de stiinta. De asemenea, colaboreaza cu mai multe corporatii din domeniul energiei, cum ar fi British Petroleum (BP), in Alaska, si Chevron, in Golful Mexicului.

Cum se poate exploata?

Doar pentru ca exista o cantitate imensa din acest tip de gaz, nu inseamna ca poate fi exploatat in intregime.

Potrivit geologului Timothy Collett, de la USGS, nu se stie cat poate fi extras folosind tehnologia actuala. Insa, la site-ul BP din Alaska, folosirea tehnologiei disponibile ar dubla rezervele de gaz existente.

"Ne descurcam cu partea tehnica, insa trebuie sa ne ocupam si de partea economica", a adaugat Collett.

Exista mai multe modalitati de a aduce gazul cristalizat la suprafata. Cea mai eficienta pare saparea unui put, precum cel conventional pentru petrol sau gaze naturale, si apoi scaderea presiunii in interiorul sau. Acest lucru provoaca transformarea cristalelor inapoi in gaz si iesirea sa prin putul respectiv.

Insa depresurizarea necesita crearea unui vid, prin pomparea apei afara din put, o operatiune extrem de costisitoare.

In regiunea arctica, unde costurile de exploatare sunt cele mai ieftine, pretul variaza. Poate fi la fel de scump ca extragerea gazului natural obisnuit sau poate sa aiba un pret dublu. Iar, pentru exploatarea in largul marii, costurile sunt si mai ridicate.

In plus, avand in vedere ca exista, deocamdata, rezerve de gaz natural conventional, este putin probabil ca firmele sa se inghesuie in investitii in acest domeniu, in urmatorii cativa ani.

Totusi, luand in considerare nevoile din ce in ce mai ridicate de energie mai "curata", gazul cristalizat are mari sanse sa devina combustibilul viitorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz cristalizat, # exploatare, # sursa energie, # pret , #Gaze