"Putem mentine pretul gazelor constant si dupa 1 ianuarie"

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 23:26
1275 citiri
"Putem mentine pretul gazelor constant si dupa 1 ianuarie"

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat luni la TMC ca pretul gazelor livrate consumatorilor casnici pot fi mentinute la acelasi nivel si dupa 1 ianuarie 2010, desi E.ON Romania cere scumpirea cu 15% a gazelor livrate populatiei.

"Anul acesta am stabilizat pretul la gaze, astfel ca pretul a ramas blocat in primele trei luni ale lui 2009. Au fost incercari prin care s-a vrut o majorare importanta. La 1 mai, am redus pretul cu 3% la factura finala de gaze pe baza costurilor de distributie pe care ANRE le-a considerat prea mari.

Per total, tarifele finale la gaze pentru consumatori au fost reduse cu 8%, dupa ce a mai fost efectuata o scadere de 5%", a declarat la The Money Channel, presedintele ANRE, Petru Lificiu.

E.ON Romania, unul din cei doi mari distribuitori de gaze din Romania, considera ca ieftinirea de 8% operata de ANRE in acest an a fost total nejustificata.

Compania a amenintat totodata cu reducerea drastica a investitiilor in reabilitarea retelei si a avertizat ca aprovizionarea consumatorilor va fi serios afectata daca nu ii vor fi satisfacute cererile.

"Suntem prea putini pentru a invata rapid toate abilitatile pe care le au operatorii.

Acestia vin cu tot felul de costuri pe care nu stim cum sa le verificam. Uneori am taiat si 50% din preturile propuse de operatori si acestia au rezistat. Acest lucru arata clar cat de umflate sunt preturile. Reglementatorul trebuie sa aiba in vedere protectia consumatorului roman", a explicat Petre Lificiu.

Romania are un consum anual de circa 17 - 18 miliarde metri cubi de gaze naturale. Cea mai mare parte din distributia si furnizarea de gaze este asigurata de GDF SUEZ si E.ON.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#gaze, #energie, #anre, #pret , #Gaze