Rolls-Royce se retrage din Sudan din cauza "nelinistilor de ordin umanitar"

Vineri, 20 Aprilie 2007, ora 10:50
865 citiri

Producatorul britanic de automobile Rolls-Royce a anuntat joi ca se va retrage din Sudan din cauza "nelinistilor internationale de ordin umanitar care devin din ce in ce mai puternice" cu privire la regiunea Darfour, a relatat, joi, France Presse.

"In contexul nelinistilor internationale de ordin umanitar din ce in ce mai puternice legate de situatia din Darfour, compania a evaluat activitatile sale in Sudan si a decis ca ar trebui sa se opreasca aici", a declarat joi un purtator de cuvant de la Rolls-Royce, citat de AFP.

"Operatiunile din Sudan reprezinta totusi un procent mic al cifrei totale de de afaceri a companiei", a adaugat sursa citata.

Rolls-Royce a furnizat mai ales motoare diesel companiilor petroliere si producatoare de gaze care isi desfasoara activitatea in tara. Asociatia britanica de caritate Sudan Divestment este multumita de anuntul celor de la Rolls-Royce si estimeaza ca "recunoasterea existentei de catre grupul Rolls Royce a genocidului de la Darfour si a rolului companiilor multinationale in aceste atrocitati constante trebuie apreciata si reprezinta o provocare adresata altor grupuri ale caror activitati sustin cea mai mare criza umanitara la nivel mondial", a declarat Hamish Falconer, directorul asociatiei.

" Exista cu siguranta un fenomen de genocid la Darfour si acesta este finantat in mare parte de catre grupurile internationale. Rolls-Royce tocmai a trimis un mesaj la Khartoum: cand se comite un genocid, exista un pret economic".

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)