Sterling: 2009 a fost un an frustrant

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 12:50
1235 citiri
Sterling: 2009 a fost un an frustrant

Sterling Resources, compania care are in consesiune doua perimetre gazeifere din Marea Neagra, considera ca 2009 a fost un an "frustrant", insa se asteapta sa obtina aprobarile legate de licentele de exploatare offshore la inceputul anului viitor, odata cu instalarea unui nou guvern.

"In timp ce 2009 a fost un an frustrant pentru sterling in Romania, aprobarea obtinuta recent de la ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, n.r.) pentru cesionarea unei participatii la exploatarea onshore catre (firma) TransAtlantic si dobandirea permiselor de forare legate de aceasta licenta indica imbunatatirea relatiilor cu guvernul roman.

Tonul pozitiv a fost consolidat si de decizia recenta a unui tribunal administrativ roman de a respinge o petitie (impotriva Sterling) inaintata de un fost oficial guvernamental roman", se arata intr-un raport al companiei inregistrate in Canada.

In legatura cu actiunea in instanta formulata impotriva Sterling de catre "un fost oficial guvernamental roman" la un tribunal administrativ, raportul companiei nu face alte precizari, conform Mediafax.

Sterling descrie insa procesul, aratand ca actiunea depusa de oficial a fost legata de anularea deciziei guvernamentale prin care s-a introdus actul aditional 11 la contractul dintre companie si statul roman privind perimetrele offshore din Marea Neagra.

"Daca petitia ar fi avut succes, guvernul s-ar fi regasit in situatia in care ar fi fost nevoit sa reinceapa negocierile cu Sterling pentru amendarea acordului.

Ca urmare a respingerii petitiei, actul aditional 11 ramane un contract legitim", se spune in raport.

Actul aditional 11, aprobat anul trecut de guvernul Tariceanu aproape de finalul mandatului, prevede transformarea contractului dintre stat si Sterling dintr-unul "PSA" (production sharing agreement) intr-unul de concesiune, daca Romania ar fi obtinut castig de cauza in disputa cu Ucraina pentru o suprafata de platou continental din Marea Neagra.

Ulterior, la inceputul acestui an, Romania a castigat litigiul cu Ucraina.

Compania descrie, in raport, evenimentele recente din mediul politic, de la retragerea PSD de la guvernare la caderea guvernului minoritar dupa adoptarea motiunii de cenzura in Parlament, si citeaza "comentatorii politici" din Romania, asteptandu-se la instalarea unui nou guvern dupa concluzionarea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie - 6 decembrie.

Astfel, Sterling se asteapta sa obtina "avizele de cesiune legate de licenta offshore" la inceputul anului viitor, dupa investirea unui nou guvern.

Sterling Resources Ltd. este inregistrata in Canada si are active in Marea Britanie, Romania si Franta.

Profitul net al companiei a fost de 66,93 milioane dolari canadieni (circa 64 milioane dolari SUA) in primele noua luni, fata de o pierdere de 51.400 dolari canadieni in perioada similara a anului trecut, variatie pozitiva determinata de vanzarea unei participatii de 15% la o exploatare din Marea Nordului si a unor pachete mai mici de actiuni la alte concesiuni din zona, pentru 72,1 milioane dolari canadieni, se arata in raport.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut, la inceputul anului, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina.

Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi din zona, in acest context revenind in atentia opiniei publice hotararea a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources. 

#gaz, #marea, #neagra, #sterling , #Gaze