Ucraina isi vinde rezervele de la Marea Neagra

Luni, 19 Decembrie 2005, ora 05:07
1009 citiri

Ucraina va organiza prima licitatie pentru dezvoltarea zacamintelor de hiodrocarburi in sectorul Kerci al Mari Negre, a anuntat guvernul de la Kiev.

Stramtoarea Kerci imparte regiunea autonoma a Crimeei de peninsula ruseasca Taman. O comisie interguvernamentala va elabora documentele si va anuta data si termenii licitatiei in termen de doua luni, iar ofertele vor fi primite timp de trei luni de la data anuntului.Companii ucrainene si internationale care au potentialul material, tehnologic si economic pot participa la licitatie dupa plata unei taxe de 10.000 de dolari, transmite RIA Novosti. Dupa semnarea "acordului de productie comuna", castigatorul licitatiei va plati Ucrainei 500.000 de dolari. Investitia minima in prospectiuni geologice este de 15 milioane de dolari, iar daca sunt descoperite zacaminte de hidrocarburi, societatea va mai plati alte doua milioane de dolari.

Compania de stat Cernomorneftegaz, parte a companiei nationale de gaz a Ucrainei- Naftogaz Ukraini, este singurul producator de hidrocarburi pe coasta Marii Negre si pe Azov care obtinut licenta fara licitatie. Shell, dar si compania americana Hunt Oil si-au anuntat deja interesul pentru licitatie.

Bloombiz.ro