Videanu: Terminalele de GNL cu Azerbaijan si Georgia vor fi realizate inaintea Nabucco

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 12:41
1687 citiri
Videanu: Terminalele de GNL cu Azerbaijan si Georgia vor fi realizate inaintea Nabucco

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat marti ca cele 2 terminale de gaz natural lichefiat (GNL) pe care tara noastra le va construi impreuna cu Azerbaijan si Georgia se vor realiza inaintea gazoductului european Nabucco, in care este si Romania implicata, informeaza NewsIn.

"Consider ca acest proiect se va realiza mai repede ca Nabucco. AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania-Interconector) este un proiect complementar Nabucco.

Si Romania va insista ca AGRI sa fie prioritar, inclusiv la nivel UE, pe culoarul sudic", a precizat Adriean Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.

Adriean Videanu, impreuna cu ministrul industriei si energiei din Republica Azerbaijan, Natig Aliyev, si ministrul energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, au semnat marti, la sediul Ministerului roman al Economiei, Memoradumul de Intelegere care sta la baza infiintarii companiei de proiect care va construi doua terminale de gaz natural lichefiat.

"Acest memorandum constituie pasul pentru ralizarea companiei de proiect care va realiza aceasta investitie. Este nevoie de o companie care sa prezinte partilor toate datele necesare realizarii acestui proiect. Romania are in derulare un studiu de fezabilitate pentru un terminal de gaze la Constanta. Pe langa proiecte cum este Nabucco, care este acum in desfasurare, cele trei parti, in urma unor discutii de un an, au convenit semnarea unui Memorandum care sa asigure realizarea unui proiect de transport a gazelor din Azerbaijan prin Georgia in Romania si de aici mai departe in UE prin intermediul proiectului AGRI", a mai spus Videanu. 

Ministrul economiei mai spune ca aceasta companie de proiect va avea sediul la Bucuresti si spera totodata ca ea sa se realizeze in urmatoarele luni.

"Partile au stabilit sa sprijine constituirea unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti care sa integreze studiile existente si sa realizeze studiul de fezabilitate pentru AGRI. Practic, din punctul nostru de vedere, de maine vom demara demersurile pentru realizarea companiei de proiect. Trebuie sa elaboram statutul acestei companii. Pentru sediu, avem cateva locatii unde sa poata functiona. Speram ca la inceputul lunii mai sa avem un punct de vedere despre statutul acestei companii", a adaugat ministrul Videanu.

La randul sau, ministrul industriei si energiei din Republica Azerbaijan, Natig Aliyev, a spus ca acest proiect este important nu doar pentru Azerbaijan, Georgia si Romania, ci pentru toate tarile din Regiunea Marii Caspice.

"Acordam o atentie deosebita relatiei cu Romania. Cred ca in urma activitatii foarte mari care a fost depusa, am ajuns la o intelegere si am sprijinit propunerea Romaniei de infiintare a unui sistem de transport care presupune livrarea atat a gazelor naturale, cat si lichefiate in Romania", a afirmat ministrul industriei si energiei din Azerbaijan.

Interconectorul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata. Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta.

#videanu, # livrare gaze, # memorandum, # Azerbaijan , #Gaze