Pe ce achizitii se duc profiturile companiilor de stat din energie

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 09:58
1636 citiri
Pe ce achizitii se duc profiturile companiilor de stat din energie

Listarea anunturilor de intentie depuse de companiile de stat pe SEAP - Sistemul Electronic de Achizitii Publice - scot la iveala cheltuielile mai mult sau mai putin justificate pe care aceste firme sunt pregatite sa le faca.

Iata cateva exemple de achizitii de la Hidroelectrica, Romgaz si Transelectrica: studiu pentru o biblioteca virtuala - 58.000 de euro; studiu privind monitorizarea rutei de migratie a pasarilor - 7.000 de euro; servicii pentru cocktail-uri si mese festive - 116.000 de euro.

Desi specialistii spun ca aceste anunturi nu dau date concrete despre eficienta cheltuirii banilor in companiile de stat, marjele de profit la care multe dintre ele lucreaza vorbesc de la sine.

Transelectrica, de exemplu, are cea mai mica marja de profit dintre companiile europene care detin monopoluri in sectorul transportului energiei electrice sau al gazelor naturale. Daca la nivel european companii similare cu Transelectrica lucreaza la marje cuprinse intre 11% si 44%, transportatorul national de energie a lucrat anul trecut la o marja a profitului net de 3% si asta dupa ce profitul net a crescut de 10 ori fata de 2010.

In 2010, marja neta fusese de 0,4%. Hidroelectrica a lucrat anul trecut la o marja de profit de nici macar 1%, desi in mod normal o astfel de companie nu ar trebui sa coboare sub o marja de 30%. Aici insa nu achizitiile sunt problema, ci deceniul de contracte directe cu "baietii destepti" prin care s-au evaporat profituri de 1,5 mld. euro din companie.

Doar Romgaz are o situatie mai buna, anul trecut lucrand la o marja de profit de circa 18%.

#achizitii companii de stat, #cheltuieli companii de stat, #profit companii de stat , #Investitii publice