15% dintre suprafetele de la Dunare vor fi renaturate

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 17:39
1113 citiri
15% dintre suprafetele de la Dunare vor fi renaturate

Directorul Autoritatii Nationale pentru Inundatii si Managementul Apelor (ANIMA), Dan Carlan, a anuntat joi, la Galati, ca, dintre suprafetele de la Dunare aflate pe teritoriul tarii noastre, 15% vor fi inundate definitiv, iar 40-42% vor deveni poldere, transmite corespondentul NewsIn.

"Se lucreaza intens la studii ce ne vor spune care sunt masurile ce trebuie luate pe Dunare, de la intrarea in tara pana la varsarea in Marea Neagra, si pe afluentii principali. Vor fi masuri integrate, luate din timp, printr-o abordare stiintifica. (…)

Solutia va fi una echilibrata. Vor fi analizate toate suprafetele care i-au fost luate Dunarii si care au facut ca fluviul sa nu mai aiba loc. Studiem toate aceste incinte. Se va veni cu scenarii multiple, astfel incat autoritatile locale sa ne spuna care sunt zonele pe care le vom reda definitiv Dunarii si care vor fi poldere, adica pasuni care, in situatii de criza, sa fie inundate controlat", a afirmat directorul ANIMA, Dan Carlan.

Conform aceleiasi surse, solutia stiintifica va ajunge pe masa autoritatilor locale pana cel mai tarziu in mai 2011 si va fi supusa dezbaterii publice, inainte de luarea unei decizii politice.

Se estimeaza, insa, ca 15% dintre suprafetele de la Dunare vor fi renaturate.

"Studiul ne arata, in principiu, ca 15% dintre incinte vor fi redate definitiv Dunarii, fara a genera efecte economice negative. 40-42% vor putea fi folosite ca poldere. De restul nu va fi cazul sa ne atingem", a spus directorul Autoritatii Nationale pentru Inundatii si pentru Managementul Apelor, fara a preciza regiunile in care se va recurge la renaturare.

"Ce suprafete vor fi inundate definitiv si ce suprafete vor deveni poldere se va sti abia dupa finalizarea studiului", a declarat Dan Carlan.

In paralel, orasele riverane lucreaza la planuri de actiune rapida in caz de inundatii (care includ construirea de diguri permanente sau utilizarea digurilor mobile), iar autoritatile centrale lucreaza la harti de hazard si de risc la inundatii, care vor fi gata in 2012.

Potrivit lui Dan Carlan, Executivul a cheltuit in 2010 sume-record in scopul apararii comunitatilor de inundatii, iar in 2011 nu va reduce alocatiile pentru acest capitol.

"Vor fi 600 de milioane de euro doar pentru noi lucrari de aparare de inundatii", a spus Dan Carlan.

Directorul ANIMA, Dan Carlan, si secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mihai Capra, au condus joi, la Galati, o sedinta pe tema apararii de inundatii, la care au participat presedintii Consiliilor Judetene Galati, Braila si Tulcea, prefectii din aceste judete, primarii municipiilor resedinta de judet si directorii autoritatilor din sectorul de gospodarire a apelor si portuar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#dunare, #inundatii, #poldere, #suprafete , #Primaria