ANALIZA Legea eutanasierii maidanezilor, plina de nereguli care o transforma intr-un proiect "animalic" si pagubos

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 18:04
3639 citiri
ANALIZA Legea eutanasierii maidanezilor, plina de nereguli care o transforma intr-un proiect "animalic" si pagubos

Legea care da unda verde procedurii de eutanasiere a cainilor fara stapan contine nereguli care pot genera cheltuieli inutile de 1,5 milioane de euro doar in Capitala. Dincolo de aspectele economice, ambiguitatea prevederilor transforma proiectul intr-un demers "animalic" si care descurajeaza adoptia cainilor.

Modificarile recente aduse legii privind gestiunea cainilor fara stapan, au fost realizate in timp record, iar in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, proiectul a stat doar vreo "sapte ore", dupa cum se lauda chiar unul dintre membri. Graba a fost motivata de valul de furie care a cuprins societatea civila si de presiunile televiziunilor, in urma accidentului in care un copil de patru ani si-a pierdut viata, dupa ce a fost muscat de maidanezi.

In consecinta, Parlamentul a adoptat o lege contestata la Curtea Constitutionala si care, dincolo de suspiciunile de neconstitutionalitate, produce confuzii care pot pagubi doar bugetul Capitalei cu peste un milion de euro.

O lege care dubleaza costurile si tortureaza animalele

Potrivit legii, cainii sunt cazati 14 zile lucratoare intr-un adaport special amenajat, perioada in care eventualii proprietari sau iubitorii de animale pot revendica, respectiv adopta cainii capturati.

Mai departe, articolul 13 spune ca "persoanele juridice de drept public sau de drept privat care cresc sau adapostesc provizoriu caini sunt direct raspunzatoare, prin reprezentantul lor legal, de respectarea legislatiei sanitar-veterinare in vigoare si a prevederilor prezentei ordonante de urgenta". Aliniatul este completat cu fraza "este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonantei de urgenta".

Tratamentele medicale vor fi aplicate in timpul celor 14 zile in care se garanteaza cazarea in adapost, clarifica pentru Business24, deputatul PNL Gabriel Andronache, din Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Apoi, dupa expirarea celor 14 zile in care se garanteaza cazarea cainilor in cadrul adapostului, "cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se in vedere capacitatile de cazare si disponibilitatile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat".

Cu alte cuvinte, aplicand strict litera legii, toti maidanezii vor fi sterilizati, iar cei care nu isi gasesc stapan in 14 zile vor fi si eutanasiati. Pe langa traumele inutile la care ar putea fi supuse aceste animale, o astfel de aberatie poate aduce costuri suplimentare de circa 1,5 milioane de euro, in conditiile in care sterilizarea unui caine costa in medie 100 de lei, iar in Bucuresti traiesc, in prezent, 64.000 de caini fara stapan.

Pentru a evita o astfel de situatie, textul legii sau norme ulterioare ar trebui sa specifice ca animalele sa fie supuse procedurilor sanitar-veterinare (deparazitare, vaccinare, sterilizare), doar in cazul in care exista solicitari de revendicare sau adoptie, sustin specialistii.

Revendicarea cainilor este gratuita, dar nu prea

O alta neregula din textul proiectului de lege este neconcordanta in privinta costurilor de revendicare.

La articolul 7, aliniatul 1, litera c)., se specifica faptul ca "revendicarea si adoptia sunt gratuite". Toate "cheltuielile necesare aducerii la indeplinire a procedurilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suporta din bugetul local si/sau din alte surse", potrivit articolului 7, aliniatul 5.

Totusi, la articolul 4, aliniatul 5 se mentioneaza ca, dupa identificarea, in termenul legal, a eventualilor proprietari ai cainilor capturati, "proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere a cainelui in cuantumul stabilit prin hotarare a consiliului local". Deci revendicarea unui caine nu mai este chiar asa de "gratuita".

Adoptarea cainilor fara stapan, restrictionata de impunerea unor conditii absurde

Desi proiectul de lege se doreste a fi o lege pentru adoptia cainilor fara stapan si nu pentru eutanasierea lor, adoptiile nu sunt deloc incurajate. Mai exact, la articolul 8, aliniatul 3, se specifica:

"Adoptia cainilor din adaposturi se face cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) prezentarea de catre adoptator a dovezii spatiului din care sa rezulte conditiile corespunzatoare de crestere si adapostire a cainilor;

b) prezentarea de catre adoptator a dovezii resurselor materiale pentru cresterea si intretinerea cainilor;

c) prezentarea de catre adoptator a acordului asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, a vecinilor, in cazul adoptarii a mai mult de 2 caini;

d) inregistrarea, imediat dupa adoptie, a cainilor in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan".

Toate aceste conditii au provocat un val de nemultumiri in randul iubitorilor de animale, iar Asociatia Vier Pfoten a depus si o contestatie la Curtea Constitutionala.

"Cat de mare trebuie sa fie spatiul ca sa pot adopta un caine, ce venituri trebuie sa am ca sa pot sa cresc un caine, de cand imi spun mie vecinii ce pot sa fac in casa mea? Aceste conditii incalca legile constitutionale, iar eventuale norme care vor clarifica aceste aspecte vor fi arbitrare, pentru ca nu stiu cine poate decide cati bani trebuie sa castig ca sa pot tine un caine pe langa mine", a comentat Kuki Barbuceanu, reprezentant al asociatiei de protectie a animalelor, Vier Pfoten.

Cat ne costa sa rezolvam problema celor 64.000 de caini fara stapan

O astfel de lege, in forma ei actuala, nu rezolva problema cainilor fara stapan, deoarece fara masuri preventive, strazile vor fi repopulate in timp record.

Totusi, daca legea va fi pusa in aplicare in forma ei actuala, Primaria Bucuresti va scoate din vistierie intre sase si opt milioane de euro pentru getsionarea celor 64.000 de maidanezi care se afla acum pe strazi.

Autoritatea de Supraveghere si Protectie a Animalelor plateste trei firme pentru prestarea de servicii de capturare, transport si reteritorializare a cainilor fara stapan. Contractele au fost semnate pentru minimum 15.000 de caini prinsi. In conditiile in care capturarea unui singur caine costa 219 lei, potrivit sefului ASPA Razvan Bancescu, valoarea totala a contractelor sare de 745.000 de euro, iar capturarea tuturor maidanezilor se va ridica la 3,2 milioane de euro.

Daca cele 700 de locuri din adaposturile de stat ale Bucurestiului vor fi tot timpul pline, iar cainii vor fi cazati timp de 14 zile, atunci inseamna ca intr-un an, vor trece prin adaposturi circa 17.000 de caini, iar problema cainilor din Bucuresti va fi rezolvata in patru ani.

Cazarea lor va costa 2 milioane de euro, in conditiile in care intretinerea unui caine in adapost costa 10 lei/zi, potrivit lui Bancescu.

O parte din cei 64.000 de caini vor fi adoptati, insa statisticile nu sunt imbucuratoare. Reprezentantii ASPA au declarat ca in 2012, au fost adoptati circa 1200 de caini. In adaposturile private, numarul adoptiilor este similar, de circa 1000.

In scenariul in care media de adoptie se va pastra, in cei patru ani vor fi adoptati aproape 10.000 de caini. Restul vor fi eutanasiati 54.000, iar procedura va costa Primaria circa un milion de euro.

Daca legea nu va preciza conditii pentru sterilizare si alte tratamente sanitar-veterinare, cei 64.000 de caini vor fi si sterilizati, ceea ce ar implica cheltuieli de circa 1,5 milioane de euro. In final, "factura" Primariei Bucuresti va ajunge la 6-8 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea eutanasierii maidanezilor, #eutanasiere maidanezi, #lege maidanezi , #Primaria