Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 16:35
1662 citiri
Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, la trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si fals intelectual.

In acelasi dosar, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita, scrie Agerpres.

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv vineri pe senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, la trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si fals intelectual.

In acelasi dosar, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita.

Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema le-a respins vineri recursurile lui Solomon si Penescu, precum si a altor doi inculpati si a mentinut sentinta data anterior de un complet de trei judecatori tot de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In consecinta, fostul administrator al firmei PIC Gheorghita Pieca a ramas cu pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, iar directorul magazinului PIC din Craiova, Dragos George Stancu, a primit un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de 3 ani si 6 luni.

Instanta i-a confiscat lui Antonie Solomon suma de 50.000 euro ce a facut obiectul luarii de mita si a mentinut sechestrul pe aceasta suma gasita de procurori la domiciliul fostului primar.

Pe 19 martie 2010, Antonie Solomon a fost trimis in judecata de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Pitesti pentru infractiunile de luare de mita in forma continuata si fals intelectual savarsit in legatura directa cu o infractiune de coruptie.

Impreuna cu Solomon au fost deferiti justitiei omul de afaceri pitestean Cornel Penescu, acuzat de dare de mita in forma continuata, fostul administrator al firmei PIC, Gheorghita Pieca, acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, si directorul magazinului PIC din Craiova, Dragos George Stancu, acuzat de dare de mita.

Potrivit DNA, in perioada februarie - noiembrie 2006, Antonie Solomon, in calitate de primar al municipiului Craiova si de presedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulatiei Rutiere si Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mita, suma totala de 50.000 de euro, in mai multe transe, de la Cornel Penescu, pentru a-si indeplini in mod necorespunzator atributiile de serviciu.

Banii au fost primiti de primar pentru a facilita, cu incalcarea normelor legale, emiterea unei autorizatii de constructie continand elemente nereale pentru hypermarketul PIC din Craiova, precum si pentru a inlesni emiterea unei aprobari privind asigurarea transportului public pana in zona unde era amplasat respectivul hypermarket, mentioneaza procurorii anticoruptie.

DNA sustine ca autorizatia de constructie a fost semnata de Antonie Solomon in aceeasi zi in care SC PIC SA Pitesti a depus cererea prin care solicita aceasta autorizatie.

Anterior, pe baza unei documentatii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsa de doua ori de functionari din cadrul Primariei Craiova, intrucat exista un litigiu pe rolul instantelor judecatoresti.

La randul sau, directorul hypermarketului PIC din Craiova, Dragos George Stancu, este acuzat ca, la cererea lui Penescu, a incercat sa mituiasca un functionar al Garzii Nationale de Mediu - Comisariatul Judetean Dolj, pentru a evita o amenda.

"La un control efectuat in data de 7 noiembrie 2006 (...) la sediul hypermarket PIC Craiova, s-a constatat ca magazinul functioneaza fara a detine autorizatie de mediu. Ca urmare, inculpatul Stancu (...), la solicitarea inculpatului Penescu Gheorghe Cornel, i-a oferit unui functionar din cadrul Garzii de Mediu Dolj, cu titlu de mita, suma de 1.000 de lei, pentru ca SC PIC SA Pitesti sa nu fie sanctionata contraventional", afirma procurorii DNA.

Functionarul a refuzat insa mita si a dispus intocmirea procesului verbal de contraventie, prin care societatea PIC a fost sanctionata cu 15.000 de lei.

Un al patrulea inculpat - Gheorghita Pieca - este acuzat ca, in calitate de administrator al firmei PIC, "a intocmit sub semnatura proprie si a depus la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj un proces verbal de receptie partiala, datat 27 martie 2006, in care se precizeaza ca la acea data au fost receptionate fizic lucrarile la hypermarketul PIC din municipiul Craiova, atestand in mod nereal ca respectivele lucrari au fost executate cu autorizatie de construire", se arata in rechizitoriu.

Constructiile au fost de fapt executate fara autorizatie de construire, motiv pentru care, anterior, Primaria Craiova dispusese o sanctiune contraventionala si sistarea lucrarilor. "Prin aceasta manopera frauduloasa, reprezentantii SC PIC SA au incercat sa dea o aparenta de legalitate lucrarilor executate fara autorizatie", sustin procurorii anticoruptie.

#condamnare Antonie Solomon, #inchisoare Antonie Solomon, #primar Craiova inchisoare, #coruptie primar Craiova , #Primaria