Borbely sprijina ecologizarea batalului de la Azomures

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:22
1550 citiri
Borbely sprijina ecologizarea batalului de la Azomures

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, joi, ca este dispus sa sprijine ecologizarea batalului cu reziduuri chimice de la combinatul Azomures prin POS Mediu, cu conditia ca acesta sa fie trecut in proprietatea Primariei Targu Mures, valoarea acestui proiect fiind de 20 de milioane de euro, informeaza NewsIn.

"Am avut mai multe discutii si cu combinatul si cu cei mai apropiati primariei si le-am trimis mesaj, inclusiv catre APM, sa analizeze posibilitatea de a trece batalul in proprietatea primariei, cu anumite conditii.

Pana in 2012, batalul trebuie sa se inchida si ecologizeze, proiectul este finalizat si sunt de acord sa sprijinim inchiderea din POS Mediu. Costa 20 de milioane de euro. Noi avem o suta de milioane de euro in aceasta axa si putem. Daca primaria si combinatul se misca repede, suntem de acord sa sustinem proiectul", a declarat Borbely.

Ministrul a precizat ca 85% din bani provin din fondurile UE, 13% din bugetul de stat si 2% din bugetul local.

Batalul de reziduuri chimice de la Azomures se intinde pe o suprafata de aproape 40 de hectare si a fost inchis de societate, dar nu a fost ecologizat.

Conducerea Primariei Targu Mures si cea a combinatului Azomures au, de cateva luni, discutii pe tema preluarii batalului de catre municipalitate.

La ultima sedinta, consilierii locali au fost de acord, in principiu, ca municipalitatea sa preia batalul, cu conditia ca de securizarea si de paza acestuia sa se ocupe in continuare combinatul chimic, iar primaria sa incerce sa obtina fonduri europene pentru ecologizare.

Tot legat de combinatele chimice, ministrul Mediului s-a aratat incantat de faptul ca acestea nu mai primesc gazul metan la pret preferential.

"Din luna noiembrie, nu exista aceasta prelungire, combinatele trebuie sa ia de pe piata gazul metan", a mai spus Borbely joi, la Targu Mures.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#combinat Azomures, #ecologizare, #batal, #borbely , #Primaria