Ce orase si comune europene isi tiparesc propria moneda

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 07:28
1427 citiri
Ce orase si comune europene isi tiparesc propria moneda

Europa este plina de curiozitati. Locuitorii comunei Filettino, din provincia Frosinone, situata in centrul Italiei, impotrivindu-se masurilor de globalizare, au hotarat sa-si declare autonomia fiscala si si-au tiparit propriile bancnote, cu efigia primarului imprimata pe ele.

Comuna numara 598 locuitori si chiar s-a declarat "principat". Moneda se numeste "fiorito" iar primaria a tiparit 20.000 de asemenea bancnote. Rata de schimb a fost fixata, tot de primarie, la 0,50 euro.

Ideea unei monezi locale, alternativa la euro sau la dolar, nu este noua in Europa. In anul 2003, in oraselul bavarez Prien am Chiemsee (Germania) a fost tiparita moneda locala "Chiemgauer". S-au pus in circulatie bilete de 1, 2, 5, 10, 20, 50 "Chiemgauer", valoarea lor fiind la paritate cu euro si avand putere de circulatie numai intre aderenti. In acest sens, s-au inregistrat 617 adeziuni.

In Germania, fenomenul a luat asemenea amploare, incat, pana in prezent, se cunosc peste 60 monede locale, lansate in diferite localitati.

Peste 2 milioane de dolari, bancnote neautorizate

In ianuarie 2010, in comuna franceza Villeneuve-sur-Lot, din departamentul Lot-et-Garonne, a aparut moneda "l'abeille" (albina) iar la Toulouse, oras mare, a circulat in circuit inchis moneda "sol-violette", cu scopul promovarii unei dezvoltari economice solidare.

Chiar in primavara 2011, in Ardeche du Sud (Franta), s-a adoptat, la nivel local, moneda "luciole".

Se mai semnaleaza cazul de la Mons (Hainaut, Belgia), unde a aparut moneda Ropi, si cazul Berkshire (Massachussets, SUA), unde a circulat in 2006 un sistem monetar paralel.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #moneda, #sistem monetar, #tiparire bani , #Primaria