Cu ochelarii la plimbare prin antica Roma

Joi, 14 Iunie 2007, ora 13:37
1449 citiri

In curand, vom putea vedea Colosseumul, Forurile Imperiale, bazilica lui Masentiu, Senatul roman sau Templul lui Venus cu ochii unui antic roman; patrunderea in cladiri, in onumente, plimbarea pe strazile Romei din epoca imparatului Constantin, aceea din anul 320 d.H, este experienta virtuala, rodul unei activitati de studiu care a durat zece ani, si pe care in curand si locuitorii capitelei italiene si turistii aflati in vizita la Roma o vor putea face, noteaza agentia italiana ANSA.

Intr-adevar, gratie ''Rewind Rome'', incepand din 21 aprilie 2008, ziua fondarii Romei, in cinematografulteatru restructurat Colosseo, din strada Capo d'Africa, se va putea face o calatorie in Roma antica virtuala. Va fi suficient sa se poarte ochelarii ''3D'' si timp de o jumatate de ora oricine va putea intra intr-o Roma antica vitala si bogata in personaje.

''Este inca un lucru pe care-l facem - a spus primarul Romei, Walter Veltroni - pentru a incuraja turismul la Roma. in fiecare an, aproximativ 1.200.000 de persoane vor putea trai aceasta emotie''.

Roma virtuala, construita in 10 ani

Asadar, ''Rewind Rome'', sub ingrijirea 'Virtuality Srl' va pune la dispozitia marelui public, reelaborandu-l si animandu-l cu personaje, munca depusa timp de zece ani de un grup international de specialisti care au recreat o ''Roma antica'' virtuala, inspirandu-se intre altele, din macheta lui Gismondi gazduita astazi in muzeul Civilizatiei Romane.

Este vorba despre proiectul ''Rome reborn'', care, cu ajutorul unui model digital, reconstruieste in trei dimensiuni 31 de monumente si 7.000 de cladiri, incepand cu Colosseumul din Roma, asa cum erau acestea in anul 320 d.H, inchise in interiorul celor 19 km de ziduri Aureliane.

Proiectul realizat de Universitatile Virginia si California din Los Angeles (Ucla), in colaborare, intre altele, cu Institutul politehnic din Milano, a fost prezentat astazi in Palatul Capitoliului (sediul primariei Romei) de profesorul Bernard Frischer de la Ucla si de primarul Veltroni.

Constructia Romei digitale, un proiect de 2 milioane de dolari

Modelul digital care recreeaza Roma antica virtuala a fost pus la punct de o echipaa internationala de arheologi, arhitecti si experti in informatica americani, englezi, germani si italieni, cu o activitate care a costat aproximativ 2 milioane de dolari. ''Am pornit - a afirmat Daniele Guidi de la laboratorul Indago al Politehnicii din Milano - de la scanarea laser a machetei lui Gismondi: masurand aceasta suprafata de 200 de metri patrati, am folosit tehnici de scanare folosite in meteorologie''.

O prima selectie a proiectului ''Roma reborn'' poate fi deja vizitata pe site-ul www.romerebonr.virginia.edu. Dar in interval de un an, va putea fi utilizat, dupa toate probabilitatile, sub forma de abonament si in retea de catre specialisti care isi vor putea imbunatati reciproc cunostintele, a declara prof. Frischer.

''S-a realizat visul pe care specialistii l-au urmarit inca din epoca Renasterii, respectiv acela de a recrea Roma antica, reconstruind-o cu ajutorul cuvintelor, hartilor, imaginilor.

Acesta este doar primul pas in crearea unei masini a timpului virtual pe care fiii nostri si nepotii o vor utiliza pentru a studia istoria Romei si a multor alte orase mari ale lumii'', a conchis profesorul Frischer.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)