Dezbaterea Smart City Alba Iulia 2018 va arata cum se poate dezvolta in mod inteligent un oras intr-un timp foarte scurt

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 13:53
1788 citiri
Dezbaterea Smart City Alba Iulia 2018 va arata cum se poate dezvolta in mod inteligent un oras intr-un timp foarte scurt

Alba Iulia este primul oras din Romania unde, in urma cu doi ani, a luat startul un program ambitios pentru dezvoltare inteligenta, initiat de catre Marius Bostan, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.

Au fost testate pana acum peste 100 de solutii ale companiilor private, iar pe 8 si 9 octombrie, in cadrul evenimentului Dezbatere Smart City Alba Iulia 2018, reprezentantii primariilor, ai companiilor care ofera servicii catre administratia publica si comunitate, ai mediului universitar si presa vor fi prezenti pentru a vedea rezultatele.

"In urma cu doi ani si jumatate, impreuna cu Mircea Hava am facut o chemare catre industrie sa vina la Alba Iulia. Am plecat cu optimism si incredere in inteligenta si patriotismul romanilor, si asteptarile noastre au fost mai mult decat implinite. Deja peste 100 de solutii inteligente au facut din Capitala de Suflet a Romanilor si Capitala Inteligenta a Romanilor. Am adaugat orasului istoric orientarea pentru urmatorii 100 de ani. Aici se naste viitorul - din trecut, la care adaugam umila noastra contributie. Felicitari Mircea Hava si Echipei Alba Iulia Smart City condusa de catre Nicolaie Moldovan, pentru ca sunt capabili si fac ceea ce spun!", a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Nationale Smart City, initiator al proiectului Alba Iulia Smart City.

Spre deosebire de alte evenimente dedicate oraselor inteligente, participantii vor avea posibilitatea de a vedea in functiune, la fata locului, solutiile smart city implementate la Alba Iulia: in oras si in Cetatea Alba Carolina.

Evenimentul va debuta cu vizitarea acestor solutii din domenii precum: administratie publica, mobilitate, mediu si utilitati publice, educatie, turism, sanatate, planificare urbana, inovatie si afaceri locale.

Apoi, vor urma doua zile de dezbatere despre ceea ce s-a realizat la Alba Iulia si ce se poate face in continuare, ca un exemplu de urmat si pentru alte localitati din Romania.

"Pe termen scurt, primim oaspeti; pe termen lung, ne dorim sa ramanem cu cat mai multi parteneri si proiecte puse in practica. Acesta este mesajul momentului, la foarte putin timp distanta de prima reuniune a celor interesati sa transforme ideile surprinzator de inovatoare in posibilitati infinite. Alba Iulia este departe de a-si fi implinit destinul de a uni. Inca o face, intr-un moment decisiv pentru cei care inteleg ca tehnologia, digitalizarea si orientarea totala a administratiilor in sensul acesta va insemna mai binele pe care ni-l dorim cu totii. Suntem la ultima linie din codul de scriere al celui mai important eveniment Smart City din Romania ultimilor ani, mandri sa marcam borna cu kilometrul 0 al viitorului, aici, la Alba Iulia. Va asteptam in Cealalta Capitala!", a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Companiile prezente vor veni cu solutii noi si vor demonstra cum un astfel de proiect dezvoltat pe baza de protocoale de colaborare public-private va conduce la integrarea lanturilor valorice din diverse sectoare de activitate la nivel local si regional si poate adapta cerintele si nevoile comunitatilor urbane, dar si cerintele actului administrativ.

Totodata, in pauzele dintre sesiunile dezbaterii, partenerii din cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City vor face demonstratii live cu echipamentele si softurile pe care le testeaza in mediul real, in Alba Iulia.

Avand in vedere ca cererea de noi servicii rapide, moderne si inteligente vine la pachet cu nevoile generatiilor nativ digitale, tot mai multe companii se infiinteaza cu scopul de a crea solutii inovative care sa raspunda acestor cereri.

De aceea, a doua zi, in incheierea evenimentului, putem vedea prezentari de solutii si inventii de ultima ora ale start-up-urilor care isi doresc sa schimbe in bine mediul in care traim, mentalitatile actuale si modul in care interactionam.

Vor fi prezentate solutii noi, care au nevoie de parteneri si finantare pentru dezvoltare si implementare, indiferent de domeniul de aplicabilitate dintr-un smart city.

Unul dintre partenerii evenimentului este compania Orange, care va prezenta in acest sens un program de accelerare de un an - Orange Fab, conceput pentru a sustine antreprenorii in dezvoltarea de produse inovatoare si distribuirea acestora pe plan local si international.

Si-au anuntat participarea peste 30 de speakeri si multe companii dornice sa-si prezinte realizarile care au menirea de a transparentiza relatia oamenilor cu administratia publica si de a aduce imbunatatiri substantiale in viata comunitatii.

Dezbaterea Smart City Alba Iulia 2018 reprezinta o excelenta oportunitate pentru participanti de a vedea si testa servicii inovative de administrare inteligenta a oraselor, pentru afaceri, comunitate locala si turisti.

Se vor promova solutii noi, imbunatatite adaptate modelelor de business actuale si va fi creat cadrul oportun de relationare si intalnire a specialistilor din domeniu.

De asemenea, vor fi puse bazele unor parteneriate viitoare intre reprezentantii companiilor si cei ai oraselor prezenti la eveniment.

Compania E.ON, alaturi de multe alte companii, va fi reprezentata in cadrul evenimentul Smart City din Alba Iulia si va prezenta preocuparile sale constante privind depasirea granitei de furnizor traditional de utilitati pentru a oferi clientilor solutii noi care sa le faca viata mai usoara.

Contextul este dat de tendintele din noua lume a energiei, care inseamna utilizarea tot mai frecventa a surselor regenerabile si a retelelor inteligente, a tehnologiei si digitalizarii pentru a lansa produse si servicii inovatoare.

Conceptul E.ON Drive a fost lansat recent, prin pachete de echipamente de incarcare a autovehiculelor electrice si servicii care raspund nevoilor specifice de pe piata de mobilitate electrica din Romania.

"Lansarea acestui produs inovativ si sustenabil, parte din noul concept E.ON Drive, este un pas important pentru E.ON si se inscrie in strategia companiei de a oferi solutii noi, inovative, din afara zonei de utilitati. Traseul inovarii continua cu dezvoltarea si lansarea altor solutii smart, prietenoase cu mediul si adaptate nevoilor clientilor nostri", a declarat Andreea Ionita-Cirebea, Director Strategie, Piete si Digitalizare E.ON Romania.

Tot in contextul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, dedicat celebrarii Centenarului Marii Uniri prin tehnologie, Clusterul Cluj IT, care s-a implicat cu peste 30 de solutii de Smart City pentru toti cei 12 piloni ai ecosistemului IT al orasului inteligent, va fi prezent la eveniment.

Amploarea implicarii membrilor ClujIT in proiectul Alba Iulia Smart City pozitioneaza Cluj IT ca fiind cel mai mare furnizor de solutii de Smart City din pleiada partenerilor Primariei Alba Iulia in acest proiect.

"Toate eforturile inglobate in toate aceste solutii au fost, sunt si vor fi directionate spre crearea unui ecosistem smart de solutii conectate, configurabile astfel incat sa poata adresa fiecare domeniu si arie de activitate si/sau vietuire, de pe orice nivel din contextul ecosistemului urban", a precizat Paulina Mitrea, coordonatorul Proiectului Smart City in cadrul Clusterului Cluj IT.

La fel, compania Orange este prezenta la Alba Iulia si va demonstra ca la nivelul businessurilor, conceptul IoT - Internetul lucrurilor - promite sa faca organizatiile mai agile si mai eficiente, ceea ce le permite sa isi creasca capabilitatile de inovare, reinventand totodata relatiile acestora cu clientii.

"Pentru orase si comunitati, acest lucru se traduce intr-o noua era, cea 'smart city', in care managementul serviciilor si resurselor publice va trece la un alt nivel. Orange a facut deja pasi importanti in aceasta directie, proiectul Alba Iulia Smart City fiind un exemplu relevant in acest sens. Ne vom concentra in continuare eforturile catre oportunitatile de dezvoltare pe care solutiile IoT le pot aduce", a precizat Cristian Patachia, Development & Innovation Manager, Orange Romania.

Valentina Frangu, CEE Lead Digital City, care va reprezenta Dell EMC Romania la acest eveniment, considera ca "gradul de digitalizare a unui oras are o contributie direct proportionala cu nivelul de fericire al cetateanului de rand. Si in Romania, ralierea la tendintele europene de accelerare a folosirii tehnologiei in viata cetatenilor incepe sa produca efecte, chiar daca inca la scara micro".

Compania Telekom Romania, implicata in proiecte smart city destinate orasului Alba Iulia, dar si in alte orase din tara, va fi reprezentata la Dezbaterea Smart City Alba Iulia 2018 si va propune administratiilor publice solutii utile care sa raspunda mai bine nevoilor specifice fiecarui oras in parte.

"Expertiza avansata a grupului Deutsche Telekom in ceea ce priveste alegerea si integrarea tehnologiilor Smart City, ne-a ajutat foarte mult in implementarea cu succes a multor proiecte. Am plecat, de asemenea, de la premisa ca este responsabilitatea noastra sa ne intalnim cu autoritatile locale si sa le explicam beneficiile pe care solutiile inteligente le pot aduce la administrarea unui oras", a spus Dragos Nedelea, Manager Dezvoltarea Afacerii ICT, Telekom Romania.

Microsoft Romania a implementat solutii smart pentru educatie in Alba Iulia si va demonstra la Dezbaterea Smart City cum a venit in ajutorul elevilor si al profesorilor.

"Microsoft Romania investeste masiv in educatie in acest an, atat in pregatirea profesorilor, cat si a elevilor, un exemplu relevant fiind programul Minecraft pentru Educatie, prin intermediul caruia sustine initiativa Ministerului Educatiei Nationale de a introduce programarea intr-un stadiu timpuriu al ciclului educational", a declarat Marilena Ionascu, Director Educatie Microsoft Romania.

Inscrierile la eveniment pot fi realizate pe website-ul www.smartcity.concordcom.ro, in limita locurilor disponibile.

#Smart City Alba Iulia 2018 , #Primaria