Fostul primar din Hunedoara Ovidiu Hada, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru coruptie

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:09
1944 citiri
Fostul primar din Hunedoara Ovidiu Hada, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru coruptie
Sursa foto: Adevarul

Fostul primar al municipiului Hunedoara Ovidiu Marius Hada a fost condamnat definitiv de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la cinci ani de inchisoare cu executare pentru coruptie, in legatura cu incheierea in mod nelegal a unor achizitii publice.

De asemenea, fostul viceprimar al municipiului Hunedoara Nicolae Robert Dan a primit 3 ani de inchisoare, Daniela Arieta Capalna (sef serviciu buget finante-contabilitate in cadrul primariei) - 3 ani inchisoare, Ioan Tiplea (fost angajat in primarie la Compartimentul Achizitii Publice) - 5 ani inchisoare.

Instanta suprema le-a respins recursurile celor patru inculpati si a mentinut sentinta data de Curtea de Apel Alba Iulia pe 3 octombrie 2012.

Fostul primar Ovidiu Marius Hada a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2011, pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, si cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese, iar Nicolae Robert Dan de doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, si cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

In acelasi dosar, au mai fost deferiti justitiei pentru fapte similare seful Serviciu buget, finante, contabilitate din cadrul Primariei Hunedoara Daniela-Arieta Capalna si inspectorul Ioan Tiplea de la Compartimentul Achizitii Publice.

Procurorii sustin ca, in anul 2009, Primaria Municipiului Hunedoara a incheiat cinci contracte de achizitii publice (in principal servicii de consultanta si inchiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firma controlata de catre Ioan Tiplea.

"Aceste contracte de achizitii publice au fost incheiate nelegal in perioada aprilie - iunie 2009, sub coordonarea inculpatilor Hada, Dan si Capalna. Valoarea totala a contractelor este de peste 170.000 lei, aproximativ 41.000 euro. In conditiile in care a dobandit si calitatea de coordonator al Compartimentului achizitii publice din cadrul primariei, functie direct subordonata primarului, inculpatul Tiplea s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achizitii publice. Intelegerea dintre inculpati a avut la baza atat un interes financiar, cat si relatiile personale (nasi de cununie) dintre primar, viceprimar si Ioan Tiplea", declarau procurorii.

DNA preciza ca firma beneficiara a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanta tehnica si economica si nici nu detinea utilaje pentru inchiriere.

In plus, la scurt timp, aceiasi functionari publici au aprobat, de asemenea in mod nelegal, plata sumei precizate catre firma controlata de Tiplea.

"Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, printr-o adresa semnata de inculpatul Hada, a comunicat DNA ca proiectul de hotarare de Consiliu Local referitor la aprobarea constituirii ca parte civila in acest dosar penal nu a intrunit cvorumul necesar in vederea adoptarii", mai arata sursa citata.

Cei patru condamnati mai au pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia un alt dosar, in care au fost trimisi in judecata de DNA pentru fapte similare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#condamnare inchisoare Ovidiu Hada, #inchisoare primar Hunedoara, #coruptie primar Hunedoara, #condamnare definitiva Ovidiu Hada , #Primaria