Guvern: Primariile au primit bani in functie de stadiul investitiilor, nu de partid

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 22:38
1207 citiri

Guvernul a transmis, duminica, un comunicat in care arata ca singurul criteriu avut in vedere la alocarea sumelor pentru primarii este stadiul investitiilor aflate in derulare, indiferent de culoarea politica a administratiilor locale care au depus cereri de finantare, potrivit Mediafax. 

"Banii au fost alocati administratiilor locale pentru continuarea unor proiecte care au in vedere dezvoltarea infrastructurii si constructia de baze sportive in mediul rural in cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural pe anul 2010", se arata in comunicat.

Guvernul mai arata ca programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural a demarat in 2006, valoarea lui fiind, pana in 2012, de 4 miliarde lei pentru partea de infrastructura (retele apa, canal, retele de distributie apa, poduri, podete, platforme menajere) si de 525 de milioane lei pentru componenta baze sportive in mediul rural.

Guvernul a alocat primariilor, printr-o hotarare adoptata in 20 septembrie, fonduri totale de 310 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finantarea programului de dezvoltare a infrastructurii si a bazelor sportive, cei mai multi bani fiind transferati primariilor PDL, care au primit de trei ori mai mult decat cele conduse de PSD si PNL.

Primariile conduse de PDL au primit un total de 153,9 milioane lei, de trei ori mai mult comparativ cu primariile PSD (48,9 milioane lei) si PNL (47,6 milioane lei), conform calculelor MEDIAFAX. Primariile UDMR au primit fonduri totale de 38,1 milioane lei.

In hotararea de guvern se arata ca fondurile sunt utilizate pentru finantarea cheltuielilor aferente executiei lucrarilor de investitii prevazute in cererile de finantare declarate eligibile, selectate in baza criteriilor stabilite in Ghidul de eligibilitate.

In primavara acestui an, Guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 68,3 milioane lei (echivalentul a peste 16,5 milioane euro), din care 19,6 milioane lei pentru un numar de 233 primarii conduse de reprezentanti PDL si 21,2 milioane lei, dar impartite la un numar mai mare de primarii PNL, de 577 unitati administrative.

Pentru PSD au fost repartizate atunci fonduri catre un numar aproape egal cu cel al primariilor PDL, respectiv 232 unitati conduse de social-democrati, dar banii alocati au depasit cu putin un total de 13 milioane lei. UDMR a primit fonduri totale de 4,2 milioane lei, pentru 34 de primarii.

Banii au fost alocati la acea data din Fondul de rezerva bugetara, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru finantarea unor proiecte de investitii si a unor cheltuieli curente si de capital.

Astfel de hotarari au mai fost aprobate de Guvern si pe parcursul anului trecut, cand sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezerva bugetara, iar banii au fost alocati mai multor primarii, preponderent de la PDL si PNL, tot pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#guvern, #primarii, #bani, #investitii , #Primaria