Jump to Smart: Solutii pentru orasele noastre

Joi, 15 Iunie 2017, ora 10:15
1767 citiri
Jump to Smart: Solutii pentru orasele noastre

Conferinta" Jump to Smart 1.0. Romania Oraselor Inteligente", desfasurata in zilele de 12-13 iunie, la TNB, a reunit peste 200 de participanti si s-a bucurat de prezenta Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, vicepremierul Gratiela Gavrilescu, ministri, secretari de stat, primari ai unor importante municipii, firme importante din IT&C, transporturi si energie, reprezentanti de marca ai BERD si BEI, dar si ambasadorul Olandei, Excelenta Sa, Stela Ronner- Grubacic.

Conferinta Jump to Smart si-a propus sa fie liantul dintre factorii de decizie si mediul privat, in incercarea de a reduce decalajele de civilizatie, economie, administratie, dintre Romania si tarile dezvoltate ale lumii, printr-un "salt" inteligent, tehnologic, in incercarea de "a arde" etapele pierdute.

Mesajul special transmis de Comisarul European, Corina Cretu, participantilor la Conferinta a fost elocvent in acest sens: "Va rog sa nu va pastrati ideile intr-un sertar! Va rugam sa ni le comunicati si sa transformam aspiratiile dumneavoastra, in realitate!".

Prezent la conferinta, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a recunoscut transant: "Din nefericire pentru noi toti, (...) despre Bucuresti se poate spune in acest moment ca este un oras smart doar prin prisma faptului ca aici locuiesc foarte multi oameni smart. Dar in ceea ce priveste celelalte elemente care definesc solutia de smart city suntem foarte intarziati".

Gabriela Firea a prezentat participantilor la Conferinta un plan ambitios prin care Primaria isi prpune sa faca pasi importanti in domeniul transformarii Bucurestiului intr-un smart city.

Astfel, Primarul General a anuntat ca, incepand din data de 15 iulie, Primaria Capitalei va da in functiune noul centru pentru urmarirea traficului, dar si o noua infrastructura de fibra optica pentru trafic.

Totodata, "Jump to Smart 1.0" a fost prima conferinta din Romania certificata "CO2 Neutral", toti participantii prezenti la eveniment primind diplome, privind neutralizarea consumului de CO2.

Determinarea amprentei de carbon a fost facuta printr-o metodologie de calcul care are la baza standardele privind managementul carbonului.

Au fost luate in calcul emisiile generate la locul de desfasurare al evenimentului (consumul de energie electrica si apa, cantitatea de deseuri etc) si au fost estimate emisiile care rezulta in urma activitatilor de transport si logistica (pentru organizatori si participanti), precum si cele generate de serviciile de cazare si de catering.

Axata pe doua sectiuni importante pentru dezvoltarea oraselor tarii, conferinta a atins teme cu un impact major in viata societatii, de la transporturi si energie pana la administratie publica si solutii financiare, pentru implementarea acestora.

Prezent la eveniment, vicepremierul Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a apreciat ca e nevoie de o dezbatere care sa prezinte avantajele oraselor inteligente, intrucat acesta este un concept prea putin cunoscut in tara noastra: "Orasul inteligent este si orasul care trebuie sa aiba un plan al managementului deseurilor bine pus la punct, implementat si in care colectarea selectiva sa fie exemplara, astfel incat si Romania sa se inscrie in categoria tarilor de producere de deseuri zero", a sustinut ministrul Mediului.

SAP, partenerul oficial al conferintei Jump to Smart, reprezentat de Dragos Petrea, General Business Head for SAR South Est Europe, a apreciat prezenta administratiilor locale la Conferinta: "Ma bucur ca, pe parcursul celor doua zile de conferinta, am vazut o implicare mare, nu doar din partea mediului privat, cat si din partea autoritatilor central si locale. Asta ma face sa cred ca exista, intr-adevar, preocupare pentru acest subiect si ma face sa cred ca eu, ca bucurestean, voi trai, in viitor, intr-un oras care va fi smart".

Alexandru Vescu, Brand Manager Groupe Renault, a precizat in interventia sa, ca "piata masinilor electrice este in continua crestere, de la an la an. Numai anul trecut s-a inregstrat o crestere la nivel global de 60%, fata de anul 2015. Este evident nevoia de vehicule electrice in toate zonele globului. Vorbim de 460.000 de vehicule electrice, 100% vandute, an de an, in lume", a subliniat Alexandru Vescu.

Pe de alta parte, primarul Buzaului, Constantin Toma, a anuntat in cadrul conferintei Jump to Smart, ca Buzaul va fi primul oras din Romania care va avea o platforma electronica de management educational, implementata in toate scolile, acesta fiind primul proiect smart care va fiderulat la nivelul intregului oras.

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Oraselor din Romania.

Partenerul oficial al conferintei a fost SAP Romania, lider de piata pe segmentul solutiilor software pentru afaceri.

Alti parteneri ai evenimentului au fost: Groupe Renault, partenerul GOLD al Conferintei, ENSURA C@C, Telekom, ENGIE, Mastercard, Expert CO2, Red Point, Ericsson, FNGCIMM, UBER, APERO, IVECO, Capital Estate, Bavaria Bus, TMC.

Partenerii media ai conferintei "Jump to Smart.1.0 Romania Oraselor Inteligente" au fost: Radio Romania Actualitati, Agerpres, Business24 si Ziare.com.

#Jump to Smart conferinta 2017 , #Primaria