Primarul din Ramnicu Valcea a fost arestat pentru 29 de zile

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 16:35
1407 citiri
Primarul din Ramnicu Valcea a fost arestat pentru 29 de zile

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a primarului din Ramnicu Valcea, Emilian Francu, in dosarul in care este cercetat pentru luare de mita, decizia putand fi contestata la Curtea de Apel.

Instanta Tribunalului Bucuresti a admis propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si a dispus emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele primarului liberal din Ramnicu Valcea, Emilian Francu.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Primarul din Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a fost retinut joi noapte, pentru luare de mita, de catre procurorii DNA, dupa ce a fost prins in flagrant cand primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme careia ii incredintase un contract de 200.000 de euro pentru lucrari de amenajare a unor spatii publice.

Potrivit procurorilor DNA, la inceputul anului, Primaria Ramnicu Valcea a incredintat unei firme un contract de prestari de servicii in valoare de 200.000 de euro pentru lucrari de amenajare a unor spatii publice din municipiul Ramnicu Valcea.

In luna ianuarie, primarul Emilian Francu i-ar fi cerut administratorului firmei, denuntator in cauza, un procent de 10 la suta din valoarea contractului.

Primarul din Ramnicu Valcea ar fi cerut, in total, mita de 90.000 lei

Dupa finalizarea lucrarilor mentionate in contractul de prestari de servicii si plata unei prime transe din banii datorati de Primarie, la 22 aprilie, Emilian Francu i-ar fi pretins administratorului firmei, printr-un intermediar, suma de 50.000 de lei. In schimbul banilor ceruti, Francu trebuia sa semneze documentele care conditionau efectuarea platii celei de-a doua transe catre firma denuntatorului, in contul prestarii de servicii al caror beneficiar era Primaria Ramnicu Valcea, sustin procurorii DNA.

Primarul Emilian Francu i-ar mai fi cerut administratorului firmei suma de 40.000 de lei, "disimulata intr-un contract de sponsorizare", dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor.

Joi, conform intelegerii, administratorul firmei i-a remis lui Emilian Francu, prin intermediar, suma de 50.000 de lei, primarul fiind prins in flagrant.

Procurorii DNA au facut, joi dimineata, perchezitii la sediul Primariei Ramnicu Valcea, dar si la locuinta primarului Emilian Francu. Procurorii au solicitat acte privind achizitiile facute de primar din momentul preluarii functiei, inclusiv documente care vizeaza proiectul si documentatiile de executie a pasarelei-pasaj Tudor Vladimirescu, de la intrarea in oras.

Emilian Francu a fost dus la audieri la DNA Bucuresti, dupa ce timp de aproximativ cinci ore a fost interogat de catre anchetatori in sediul Primariei, alaturi de un angajat al institutiei si de directoarea unei televiziuni locale, in al carei sediu ar fi fost organizat flagrantul, au precizat sursele citate.

Denuntatorul ar fi fost un arhitect din Bucuresti

La sediul DNA Bucuresti au fost dusi si directorul televiziunii respective, Aura Constantinov, precum si seful Corpului de control din Primaria Ramnicu Valcea,Vasile Avram, cei doi fiind lasati sa plece dupa audieri.

Surse judiciare spun ca un arhitect din Bucuresti ar fi denuntator in acest dosar.

Conform surselor citate, in dosarul in care este vizat Emilian Francu ar exista o inregistrare ambientala intre primar si un arhitect din Capitala, denuntator in acest caz. In inregistrarea aflata la dosar, primarul ii indica arhitectului locul in care sa fie lasati banii conveniti, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care apartine familiei edilului.

De altfel, joi dimineata a fost realizat flagrantul de catre procurorii DNA la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind gasiti in secretariat.

In februarie, Primaria, in colaborarea cu Ordinul Arhitectilor din Romania, in parterneriat cu filiala teritoriala Sibiu - Valcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune solutii de "Reorganizare si amenajare a spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate sa intre in concurs.

Castigatorul premiul intai, in valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragos Popescu, din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arestare primar Ramnicu Valcea, #coruptie Emilian Francu, #primari arestati coruptie, #mita primar Emilian Francu , #Primaria