Primarul Sectorului 6, anchetat de DNA

Joi, 15 Iulie 2010, ora 12:08
2054 citiri
Primarul Sectorului 6, anchetat de DNA

Primarul PDL al Sectorului 6 Bucuresti, Cristian Poteras, s-a prezentat joi la Directia Nationale Anticoruptie (DNA), unde este cercetat, alaturi de viceprimarul Stefan Preda, intr-o afacere cu terenuri in valoare de 20,9 milioane de euro, transmite Mediafax.

Procurorii anticoruptie il acuza - alaturi de primarul si viceprimarul Sectorului 6 Bucuresti, Cristian Poteras, respectiv Stefan Preda - si pe Fabian Schwartzenberg, potrivit unei rezolutii a DNA.

Inceperera urmaririi penale s-a dispus in 28 octombrie 2009, procurorii spunand ca, in 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 si 20 iulie 2006, functionari din cadrul Primariei Sectorului 6 Bucuresti, care aveau atributii specifice in domeniul aplicarii legilor fondului funciar, respectiv Legea 18 din 1991, au ignorat prevederile referitoare la acest domeniu si au atestat fapte nereale in documentele de analiza a solicitarilor de retrocedare.

Procurorii anticoruptie arata ca activitatea a avut ca rezultat final deposedarea statului si diminuarea patrimoniului municipiului Bucuresti cu suprafata totala de 59.655,52 metri patrati teren intravilan, aflat in raza administrativa a Sectorului 6 Bucuresti.

Potrivit documentului citat, terenul in cauza este estimat la o valoare pe piata de 20.905.706 euro, conform contractelor de vanzare-cumparare incheiate imediat dupa emiterea titlurilor de proprietate.

In rezolutia procurorilor se mai arata ca "activitatea infractionala a functionarilor publici in cauza a fost de natura a genera avantaje patrimoniale numitilor Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu,Valeriu Pandor si Marian Jean Capatana, persoane in proprietatea carora au ajuns terenurile, atribuite ilegal, in schimbul unor sume derizorii fata de pretul de piata".

Procurorii anticoruptie sustin ca edilul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteras, in calitate de primar si presedinte al subcomisiei de retrocedare, Gheorghe Floricica - secretar, Stefan Preda, Dumitru Vultur, Moise Daniel si Petre Boncea, membrii ai Subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Gheorghe Capatana si Serban-Alexandru-Gheorghe Capatana, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Radulea, respectiv Elenei Nafornita si lui Gheorghe Jianu, pentru suprafata totala de 59.655,52 metri patrati teren intravilan".

Concret, persoanele care revendicau dreptul de proprietate indicau locuri de teren amplasate "pe latura de nord a soselei Bucuresti-Domnesti, sub linia de centura a Capitalei", "la origine in Bucuresti, Comuna Suburbana Militari", "strada Prelungirea Zambilelor, actuala Catinei, Militari", "CAP Magurele" respectiv "strada Valea Oltului 24", insa membrii subcomisiei, prin activitatea lor, au generat punerea in posesie si, in final, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor loturi de tern amplasate in municipiul Bucuresti, sectorul 6.

Anchetatorii arata ca in realitate, terenurile propuse si in final atribuite nu aveau niciun element de corespondenta cu terenurile revendicate si ca acestea fie nu erau la dispozitia subcomisiei, in sensul ca faceau parte din domeniul public al Statului, fie constituiau domeniul public al Municipiului Bucuresti - sectorul, respectiv parcuri publice.

 

"De altfel, in ipoteza in care terenurile s-ar fi cuvenit de drept solicitantilor trebuia urmata procedura prevazuta in Legea 10/2001 si nu cea din Legea nr. 18/1991, care se refera doar la terenurile agricole", se mai arata in rezolutia DNA.

In plus, precizeaza anchetatorii, functionarii vizati de aceasta ancheta "au inserat ori si-au insusit date nereale din materialul referitor la verificarea solicitarilor de retrocedare, in referatele inaintate Comisiei Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar."

#primar, #sector, #6, #dna , #Primaria