Sistemul de iluminat dintr-un parc timisorean va fi controlat de pe smartphone

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 17:28
2585 citiri
Sistemul de iluminat dintr-un parc timisorean va fi controlat de pe smartphone

Un sistem de eficientizare energetica va fi folosit la Timisoara in premiera nationala, primaria anuntand ca a platit unei firme din Olanda peste 80.000 de lei pentru o aplicatie care va permite inchiderea si deschiderea iluminatului public dintr-un parc cu ajutorul unui laptop sau smartphone.

Viceprimarul municipiului Timisoara, Dan Diaconu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca Primaria Timisoara a achizitionat, cu peste 80.000 de lei, o aplicatie de la o firma din Olanda, care va permite inchiderea sau deschiderea iluminatului din Parcul Copiilor, cu ajutorul unui laptop ori smartphone.

"Avem in premiera nationala un sistem inovator de eficientizare energetica pentru iluminatul public. Practic, pe 50 de stalpi care au fost echipati cu acest sistem pornirea si oprirea iluminatului se realizeaza de la distanta, de pe laptop sau de pe smartphone, cu posibilitatea de a reduce nivelul de iluminare tot de la distanta, in orele cu trafic redus. Sistemul este implementat de catre o firma olandeza. Aplicatia presupune montarea pe fiecare bec a unei retele de senzori radio, sistem de control programabil, pe sursele de iluminat existente, cu GPRS si aplicatie soft. Suma platita este de 83.000 de lei, pe care o vom amortiza intr-un an si jumatate prin reducerea consumului de energie electrica ", a spus Diaconu.

Potrivit viceprimarului, sistemul va fi functional incepand de marti seara si se estimeaza o reducere cu 35 la suta a consumului de curent electric, odata cu implementarea acestuia.

In prima faza, sistemul a fost montat doar pe 30 la suta din stalpii de iluminat existenti in parc, din totalul de 256. Daca reprezentantii Primariei Timisoara se vor declara multumiti de noul sistem, acesta ar putea fi extins in tot parcul sau chiar si in alte parcuri din municipiu.

#iluminat public Timisoara, #aplicatie laptop pornire iluminat, #sistem eficientizare energetica , #Primaria