Zilierii, impozitati de Guvern cu 16%

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 23:55
1591 citiri
Zilierii, impozitati de Guvern cu 16%

Persoanele care angajeaza zilieri vor fi obligate sa solicite primariilor carnete speciale si sa achizitioneze pentru fiecare astfel de angajat un timbru, reprezentand impozitul de 16% aplicat la venitul acestuia, a decis miercuri Guvernul printr-un proiect de lege, potrivit Mediafax.

"Avem un impozit de 16%, un impozit pe venit, care se retine de beneficiarul activitatii. Zilierul beneficiaza de un carnet si va fi introdus un timbru emis de Ministerul de Finante, timbru care contine in costul lui acest impozit de 16%.

Producatorul se duce la primarie si face cerere prin care i se atribuie un numar de carnete si timbrele aferente pe care acel beneficiar le doreste.

In masura in care plateste timbrele, el beneficiaza de un numar de zilieri pe care ii poate angaja pentru munca necalificata", a aratat ministrul Muncii, Ioan Botis, la finalul sedintei de guvern.

El a precizat ca Ministerul Muncii va distribui aceste carnete primariilor, iar Inspectia Teritoriala a Muncii va verifica daca angajatorii respecta noile prevederi.

Guvernul a precizat, intr-un comunicat, ca vor putea fi prestate activitati cu caracter ocazional in anumite domenii, respectiv activitati gospodaresti, agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura si exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, activitati cu caracter cultural.

Beneficiar al lucrarilor este, potrivit noilor reglementari, persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional.

Prin acordul partilor si beneficiarii persoane fizice pot conveni cu zilierii aplicarea prevederilor legii. Beneficiarul va tine evidenta zilierilor intr-un registru de evidenta, iar zilierul va avea un carnet, care va tine loc de contract.

Carnetul de zilier va fi eliberat de catre primaria in a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea sau in care isi are domiciliul, la solicitarea beneficiarului sau a zilierului. Beneficiarul lucrarii va avea obligatia sa achizitioneze de la primarie timbrul aferent remuneratiei convenite cu zilierul.

Timbrul pentru activitati ocazionale reprezinta contravaloarea impozitului pe venit si poate fi de doua tipuri, respectiv timbrul standard, echivalentul impozitului pe venit, calculat la durata de 8 ore a zilei de munca, inmultit cu cuantumul salariului minim orar, stabilit prin hotarare de guvern, si timbrul de completare, echivalent impozitului pe venit calculat la 10 lei.

Modalitatea de emitere a timbrelor pentru activitati ocazionale, precum si valoarea acestora se stabilesc de catre Ministerul Finantelor Publice si se reglementeaza printr-un act normativ in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Controlul privind aplicarea noilor reguli va fi efectuat de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii si Inspectoratelor Teritoriale de Munca si de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#zilieri, #impozitati, #guvern, #carnet, #primarie , #Primaria