Dragnea i-ar putea strecura si lui Mazare o regiune: Dobrogea- doua judete

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 08:15
3308 citiri
Dragnea i-ar putea strecura si lui Mazare o regiune: Dobrogea- doua judete

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale ar putea modifica harta celor opt regiuni administrative pentru a crea regiunea Dobrogea special pentru primarul Constantei, Radu Mazare, potrivit unor surse guvernamentale.

Motivul nu ar fi nici apartenenta politica si nici vreo presupusa prietenie intre Dragnea si Mazare, ci din contra, tensiuni care s-ar fi lasat cu negocieri dure, "avantajul" fiind de partea primarului Constantei. Ipoteza unei fragmentari a regiunii Sud-Est (Constanta, Tulcea, Galati, Braila, Vrancea, Buzau) este confirmata chiar de primar:

"Nu se pune problema unei suparari. Din contra, Dragnea mi-a promis ca ne va ajuta in proiectul de regionalizare. Din ce am discutat, Dobrogea s-ar califica pentru a noua regiune pe harta Romaniei, formata doar din judetele Constanta si Tulcea. Nu este o decizie luata, dar din punctul meu de vedere ar fi cea mai corecta. Tulcenii si constantenii se aseamana foarte mult, dar ce treaba avem noi cu Galati sau cu Vrancea?", a spus edilul din Constanta.

Chiar daca Dobrogea ar fi cea mai mica regiune a tarii, fiind compusa doar din doua judete, o astfel de mutare l-ar transforma pe Mazare in "regele litoralului".

"Ar fi o decizie politica, pentru acordarea unei influente mai extinse pentru baronii locali. Bugetul nu are asigurata o colectare echilibrata din partea judetelor, asadar, regionalizarea pe zone de influenta poate genera disparitati grave", considera analistul economic, Mircea Cosea.

Geografii sustin infiintarea regiunii Dobrogea

Totusi, varianta unei impartiri teritoriale in care regiunea istorica Dobrogea sa devina si unitate administrativa este sustinuta si de geografii de la Centrul de Geografie Regionala al Universitatii Babes-Bolyai, care au prezentat propriul proiect de regionalizare.

"Proiectul nostru are zece regiuni: Crisana-Maramures (cu capitala la Satu Mare), Transilvania de Nord (cu capitala la Cluj-Napoca), Transilvania de Sud (cu capitala la Sibiu), Banat (cu capitala la Timisoara), Oltenia (cu capitala la Craiova), Muntenia de Nord (cu capitala la Ploiesti), Muntenia de Sud (cu capitala la Bucuresti), Dunarea de Jos (cu capitala la Galati), Dobrogea (cu capitala la Constanta) si Moldova, care a fost gandita pe axa de dezvoltare a Siretului, cu capitala la Iasi", a precizat Pompei Cocean, directorul institutiei.

El a adaugat ca scopul constituirii regiunilor este de a optimiza functiile teritoriului respectiv si pentru a gestiona eficient, in interesul comunitatii locale, resursele, dar si pentru realizarea coeziunii.

"Din punct de vedere al structurii teritoriale se indeplinesc cerintele de regiuni, toate regiunile au puternice centre universitare, conserva zestrea spirituala, culturala, istorica ale vechilor zone istorice, acesta este patrimoniul nostru, iar scopul nostru este de a ne promova valorile', a subliniat specialistul.

Potrivit presedintelui Societatii de Geografie din Romania, Mihai Ielenicz, regionalizarea nu se poate face decat in conditiile in care la acest proces participa oameni avizati, printre acestia numarandu-se si geografii. El a cerut ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea, sa faca publica componenta comisiei de la Guvern care se ocupa de regionalizare.

#regiunea Dobrogea Mazare, #regiune Mazare, #regionalizare Dragnea Mazare , #Regionalizare