Dragnea: Regionalizarea nu inseamna federalizare

Joi, 23 Mai 2013, ora 15:17
1675 citiri
Dragnea: Regionalizarea nu inseamna federalizare

Judetele nu se vor desfiinta in urma regionalizarii si nu vor exista guverne regionale, a declarat, joi, la Iasi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, in timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la nivel local, cu privire la procesul de regionalizare -descentralizare.

"In ceea ce priveste judetele, judetele nu se desfiinteaza. Judetele au o traditie veche in aceasta tara, reprezinta o forma administrativa cu care cetatenii s-au obisnuit. Mare parte din judete era si inainte, in 1862. Faptul ca in Romania exista judete inca din 1862 a creat dezvoltarea unui sentiment de apartenenta la comunitate. Sentimentul de apartenenta la un judet este profund. Cei care propun desfiintarea judetelor gresesc, pentru ca ar insemna multiplicarea centralizarii de azi, (...) cu toate butoanele la Bucuresti", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a spus totodata ca in toate statele europene in care exista regiuni exista si subdiviziuni corespunzatoare judetelor.

"Resedintele acestor judete, sustine acesta, vor deveni poli de dezvoltare zonala si vor avea fonduri pentru regenerarea urbana, iar zonele rurale vor fi stimulate sa se asocieze acestor orase astfel incat sistemul administrativ din Romania sa fie ca o plasa, astfel incat incet, incet sa avem regiuni de dezvoltate".

Fara guverne regionale

El a subliniat ca in urma implementarii procesului de regionalizare-descentralizare administrativ-teritoriala nu vor exista guverne regionale.

"Trebuie sa ne obisnuim sa folosim doua termene, resedinta regiunii si nu capitala regiunii, pentru ca nu infiintam state si, respectiv, al doilea termen, cel de presedinte al regiunii, si nu guvernator. Nu vom avea guverne regionale, ci structuri administrative. Regionalizarea, asa cum o vedem noi, nu prevede federalizarea", a spus Liviu Dragnea.

Stabilirea capitalelor regionale nu este prioritatea zero a proiectului

Stabilirea resedintelor viitoarelor regiuni va fi penultima decizie din acest proces de regionalizare, a declarat, joi, la Iasi.

"Trebuie sa recunosc faptul ca este decizia care genereaza cele mai multe patimi, discutii, negocieri.(...) Vreau sa va spun ca sunt anumite regiuni in care traiesc oameni care au suficienta inteligenta si nu mai stau sa se uite la dezbaterile de la televiziuni si au inceput temeinic sa stranga in jurul lor forte care sa ii sustina in demersurile lor", a spus Liviu Dragnea.

El a mai afirmat ca stabilirea finala a resedintelor regionale trebuie sa tina cont de modelul multipolar care asigura cea mai echilibrata dezvoltare. In acest sens, el a precizat ca "actualele resedinte de judet trebuie sa devina viitorii poli de dezvoltare ai regiunii".

Viceprim-ministrul a afirmat totodata ca in viitoarele resedinte de judet nu trebuie concentrate sediile tuturor institutiilor regionale. Dragnea sustine totodata ca ar fi bine ca in fiecare judet sa fie una, doua sau trei institutii regionale, "astfel incat fiecare judet sa simta ca participa la acest proces de regionalizare".

Vicepremierul a prezentat si un sondaj privind opiniile exprimate de populatia din interiorul fiecarei regiuni de dezvoltare.

Potrivit raspunsurilor, in regiunea de Nord Est 48% din iesenii chestionati vor ca Iasiul sa fie capitala regiunii, in timp ce Suceava cetatenii care si-au dorit ca orasul lor sa fie resedinta de regiune au fost in proportie de 12,2% dintre cei intervievati, la Piatra Neamt - 11,1%, la Bacau 9,8%, Botosani 2,1%, iar Vaslui 1%.

In regiunea de Sud Est, Constanta se afla in topul preferintelor cetatenilor privind viitoarea resedinta regionala cu 23,8%, la Galati doar 14,8% vor ca judetul lor sa fie resedinta regionala, in timp ce la Braila - 14,4%, Focsani 6,9%, Buzau 4%, Tulcea 1,6%.

Clujul are 63,2%, Oradea si Baia Mare cate 9,5%, Satu Mare 4,8%, Zalau 4,7%, Bistrita 2,7%, Timisoara 69,5%, Deva 10,5%, Arad 10%, Resita 3,8%, Craiova 59,8%, Targu Jiu 7,9%, Slatina 5,6%, Drobeta-Turnu Severin si Ramnicu Valcea 5%, Bucuresti 93,9%, Ploiesti 28,1%, Pitesti 12,5%, Targoviste 6,4%, Alexandria 6,4%, Calarasi 5,19%, Slobozia 3,7%, Giurgiu 3,1%.

Cea mai grea decizie va fi de luat, spune Dragnea, in regiunea in care se vor afla orase ca Brasov - 28,7%, Sibiu 25,7%, Targu Mures 15,2%, Alba Iulia 14,5%, Miercurea Ciuc - 4,2%, Sfantu Gheorghe - 2,4%, Sighisoara - 1,79%, Odorheiul Secuiesc- 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dragnea regionalizare, #Dragnea guverne regionale, #sondaj capitale regionale , #Regionalizare