REGIONALIZARE. Care este miza luptei pe "firimiturile" nedescentralizate

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:03
3105 citiri
REGIONALIZARE. Care este miza luptei pe "firimiturile" nedescentralizate
Vicepremierul Liviu Dragnea si vicepresedintele PNL Klaus Iohannis

Singurele doua teme care au ramas nelamurite in proiectul descentralizarii sunt serviciul de ordine publica al Politiei si Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM). Dupa mai multe saptamani de negocieri, liderii politici din USL nu au ajuns inca la un consens in ceea ce priveste reorganizarea acestor institutii, controlate de liberali. Desi rolul lor in cadrul proiectului este unul marginal, el ascunde mize politice si economice importante.

O noua intalnire intre liderii PSD, PNL si ministrii din Guvernul USL a avut loc marti seara, insa s-a incheiat fara prea multe victorii. Dragnea a renuntat la ideea descentralizarii serviciului de ambulanta, dupa ce reprezentantii Ministerului Sanatatii au atras atentia asupra riscurilor pe care le implica o lipsa a unei coordonari centrale in cazul unor actiuni de amploare, interjudetene etc. In schimb, serviciul de ambulanta va fi integrat in sistemul SMURD.

Ordinea publica ramane in aer

Liderii politici n-au stabilit nici soarta serviciului de ordine publica a Politiei Romane, coordonata, in acest moment, de Ministerul de Interne.

"Domnul Stroe a adus argumente in ce priveste stabilitatea, faptul ca in viziunea sa trebuie sa existe in continuare o comanda unica in ce priveste Politia, interventiile. Sunt argumente pro, contra. Din acest motiv spun ca e nevoie de o hotarare politica pentru ca aici parerile sunt inca impartite, cel putin in ceea ce priveste cele doua partide", a spus Dragnea. In proiectul initial, se dorea si descentralizarea Politiei rutiere, insa chiar premierul s-a opus unei astfel de propuneri.

"In afara de miza politica evidenta pe Interne, un minister important din portofoliul liberalilor, e complicat sa ai o politie regionalizata. Noi suntem o tara relativ mica, nu ne comparam cu SUA, unde politia este federalizata, iar problemele institutiei tin de aspecte globale, nu locale, ca sa justifice un astfel de pas. De altfel, nici domnul Dragnea nu are vreo justificare pentru aceasta initiativa, pentru ca serviciul este prin natura lui unul national", a comentat analistul economic Mircea Cosea.

Liberalii tin cu dintii de piata muncii

Un alt capitol pentru care liderii PNL si PSD inca mai dezbat este descentralizarea Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Agentia Nationala de Prestatii Sociale. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu nici nu a participat macar la intalnirea de marti, iar inlocuitorii sai nu au reusit sa ofere argumente clare pentru opozitia ministerului in privinta descentralizarii celor doua structuri.

In spatele eschivarii se afla tot ingrijorarea liberalilor pentru pierderea controlului pe portofoliile detinute in Guvern, interpreteaza Cosea.

"Este complicat sa scapi din mana piata muncii, domeniul are nevoie de o viziune globala, nu s-a dovedit nicaieri ca o rupere a pietei muncii ar aduce avantaje. Remarcam, totusi, aceasta lupta pentru impartirea influentei, PSD tot mai activ, PNL tot mai descoperit", a spus analistul economic.

Ce se descentralizeaza

Descentralizarea presupune transferul mai multor institutii si servicii gestionate de Guvern, in subordinea autoritatilor locale, odata cu resursele financiare necesare gestionarii lor.

Sanatatea

De la Ministerul Sanatatii, cu exceptia functiilor de inspectie si control, trec la consiliile judetene Directia Judeteana de Sanatate, Centrele Judetene de Aparatura Medicala, Centrele de Diagnostic si Tratament.

Agricultura

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor fi descentralizate actualele Directii Agricole Judetene, fara unitatea fitosanitara, Oficiile Judetene de Studii Pedologice si Agrofizice, Casele Agronomului, iar Camerele Agricole actuale, care sunt in subordinea consiliilor judetene, se vor reuni intr-o structura care se va numi Oficiul Judetean Agricol si care va trece sub autoritatea consiliului judetean.

Mediul, Economia si Transporturile

De la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice vor fi trecute la consiliile judetene Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului, Agentia pentru Pescuit si Acvacultura, iar administrarea plajelor turistice, maritime si fluviale, a plajelor raurilor, paraurilor si altor structuri va fi transferata de asemenea la autoritatile locale.

De la Ministerul Transporturilor vor fi descentralizate administrarea porturilor fluviale si s-a convenit ca societatea comerciala de transport Metroul Bucuresti "Metrorex" sa treaca sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Educatia, tineretul si cultura

In domeniul educatiei nationale, Dragnea a mai spus ca la art. 31 al. 2, care se refera la reteaua scolara a unitatilor de invatamant de stat si particular preuniversitar, se va adauga invatamantul tehnic si profesional - in care sa aiba competente in organizarea retelei scolare consiliile locale.

De asemenea, palatele si cluburile copiilor vor trece din domeniul public in domeniul public local sau judetean, dupa caz, iar Cluburile Sportive Scolare vor trece in autoritatea consiliilor locale sau judetene.

Din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului vor trece la autoritatile locale Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, bazele sportive si de tineret, taberele scolare si centrele de agrement, cluburile sportive si casele de cultura ale studentilor, care vor fi transferate in domeniul public al judetului sau al localitatii, dupa caz.

In ceea ce priveste Ministerul Culturii, cu exceptia functiilor de inspectie si control, care raman la nivel central, lucru valabil la toate ministerele, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu trece in subordinea consiliului judetean, precum si imobilele care reprezinta sali si gradini de spectacol cinematografic, care vor trece in subordinea consiliilor judetene sau locale, dupa caz, cu exceptia a patru cinematografe mari, pe care Ministerul Culturii doreste sa le pastreze la nivel central. In ceea ce priveste Autoritatea pentru turism, competentele de autorizare si clasificare vor trece la consiliile judetene.

In urma procesului de descentralizare vor avea loc, cel mai probabil, disponibilizari la nivel central.

"Daca as fi ministru m-as uita cu atentie pe structura personalului, ce competente mai am si as actiona in consecinta, daca am nevoie in continuare de personal. Daca voi constata ca mi-au fost diminuate competentele, poate fac reorganizare", a spus Liviu Dragnea.

#miza descentralizare, #negocieri descentralizare , #Regionalizare