REGIONALIZARE Partidele isi antreneaza baronii locali pentru controlul regiunilor

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:35
5019 citiri
REGIONALIZARE Partidele isi antreneaza baronii locali pentru controlul regiunilor
Vicepresedintii regionali au fost alesi in 20 aprilie, in cadrul Congresului PSD

Proiectul regionalizarii Romaniei, care ar trebui implementat incepand din acest an, evolueaza cu pasi mici, dar contureaza deja polii de influenta ai viitoarelor unitati teritoriale, in contextul in care partidele politice si-au ales candidatii pentru "noua categorie socio-profesionala a baronilor regionali". Business24 prezinta oamenii care isi vor imaparti Romania dupa regionalizare.

"Se contureaza o noua categorie socio-profesionala in Romania, a baronilor politici regionali. Sunt oameni care au o foarte puternica legatura cu economia, au toti afaceri, majoritatea cu statul. Au dezvoltat o retea de influenta foarte puternica, intai la nivel regional si tot mai mult, la nivel national. Ei conduc, de fapt, activitatea partidului. (Vicepresedintii regionali n.r.) reprezinta noua generatie de politicieni, sunt oameni mai tineri, dar au acelasi comportament politic ca cei batrani", remarca Mircea Cosea, analist economic.

Partidele cu cele mai puternice structuri teritoriale, PDL si PSD, si-au adaptat schema de conducere noilor realitati administrative ale Romaniei si au ales vicepresedinti responsabili de regiunile de dezvoltare. Doar ca numele alesilor se confunda cu insusi conceptul de baron local. PNL este singurul partid din "liga greilor" care nu a ales, deocamdata, aceasta forma de organizare in teritoriu.

Care este miza vicepresedintilor regionali?

Potrivit proiectului de regionalizare al PSD, conducerea Consiliilor Regionale va fi aleasa prin vot. Doar ca in perioada 2014-2016, vor fi infiintate Consilii Regionale provizorii, care vor functiona cu atributii primite, pregatind institutiile pentru primele alegeri directe. Presedintii acestor consilii provizorii vor fi alesi de primari, consilieri locali si judeteni, deci de oamenii partidelor. Intr-un astfel de scenariu, vicepresedintii regionali vor avea toate sansele sa preia conducerea unei regiuni, acolo unde influenta partidului este mare.

"PSD e puternic in Moldova, Oltenia si Muntenia, iar PDL in Transilvania. Nu vorbim despre PNL, pentru ca nu si-a construit structura regionala", a declarat analistul politic, Cristian Parvulescu.

Modul in care isi vor imparti partidele teritoriul ramane in discutie, insa, cel mai probabil, va conta influenta partidului in cadrul coalitiei pe de o parte, dar si influenta din teritoriu, pe de alta parte.

"Cred ca in afara de regiunea Centru, pe care o poate lua Johannis, celelalte sunt acoperite in mare masura de PSD si cred ca in baza relatiilor mai vechi, Partidul Conservator ar putea obtine ceva. Oricum, e clar ca impartirea se va face disproportionat, in favoarea PSD", considera Cosea. In plus, PNL da semne se slabiciune, mai ales in urma miscarii lui Tariceanu, care contureaza o sciziune in partid.

"In cele din urma vor fi alegeri. E greu de spus de la inceput cine are prima sansa. E importanta sustinerea alesilor locali, chiar daca partidul va oferi sprijinul unui candidat, fara sustinerea celui de la baza, nu va castiga. PSD va incerca sa isi asume regiunile in zonele pe care le controleaza deja, iar PNL, care are mai multi presedinti de consilii judetene in Transilvania, se va orienta in aceasta zona si va intra in coliziune directa cu PDL", crede Parvulescu.

Analistul este sceptic cu privire la sansele de finalizare a proiectului de regionalizare si considera ca procesul nu va incepe in niciun caz mai devreme de primavara lui 2014, cand au loc alegerile europene. Regionalizarea este riscanta pentru putere, in contextul in care PDL ar putea castiga teren in momentul alegerilor directe. "Nu e chiar un partid absent, mai ales pe fondul crizei din USL si problemelor guvernarii, alegerile locale se pot transforma intr-un pebliscist al politicii nationale".

Cine sunt baronii promovati de Putere si de Opozitie

Regiunea Nord-Est

PSD-Gheorghe Nichita este primar al orasului Iasi inca din 2003 si presedinte al Organizatiei Judetene Iasi a PSD din 2006.

Iasiul este una dintre fortaretele PSD-ului in teritoriu. Nechita se bucura de sprijinul electoratului, fiind votat de 60% dintre ieseni in cadrul alegerilor din 2012. De asemenea, USL domina Consiliul Local Iasi, cu 19 mandate, fata de cinci din partea PDL si trei din partea PPDD.

PDL-Ioan Balan este deputat de Suceava si chestor al Camerei Deputatilor. A devenit vicepresedinte al PDL la propunerea lui Vasile Blaga. Balan se bucura de suportul electoratului, fiind singurul candidat ARD care si-a castigat colegiul, cu 43,93% din voturi.

Regiunea Sud-Est

PSD-Marian Oprisan este o alta figura proeminenta in cadrul PSD, unul dintre cei mai puternici baroni locali din tara - "regele Vrancei".

Oprisan este implicat in dosarul penal "Caprioara", fiind trimis in judecata de DNA, pentru modul in care a achizitionat un complex turistic, in care a cheltuit banii Consiliului Judetean, dar si pentru nereguli privind reabilitarea drumurilor comunale. Desi a fost trimis in judecata acum cinci ani, dosarul treneaza.

Totusi, Oprisan se afla la conducerea Consiliul Judetean Vrancea de patru mandate, iar partidul sau este, in continuare, foarte popular printre vranceni. USL a castigat 65,68% din sufragii, la alegerile locale de anul trecut.

PDL-Cezar Florin Preda este membru in Comisia permanenta comuna a Parlamentului, pentru controlul SRI, dar si baron local de Buzau. Preda a fost implicat in mai multe scandaluri mediatice, de-alungul vremii. Familia sa detine mai multe afaceri, printre care o firma de salubritate, dar sotia sa a condus Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC).

Regiunea Sud

PSD-Mircea Cosma este presedintele Consiliului Judetean Prahova si a fost votat pentru functia de vicepresedinte al regiunii Sud, concurand cu presedintii judetelor Ialomita - Silvian Ciuperca si Dambovita - Adrian Tutuianu.

Mircea Cosma este cunoscut ca un promotor al energiei verzi, in 2003, el facilitand instalarea primei centrale eoliane din Romania, in Parcul Industrial Ploiesti. El ocupa si functia de presedinte al Agentiei pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile Ploiesti.

Vlad Cosma, fiul sau, reprezinta una dintre sperantele tinerei generatii PSD. Vicepresedinte al Tineretului Social Democrat (TSD) si angajat al cabinetului parlamentar al lui Adrian Nastase, el a obtinut si un fotoliu de deputat la alegerile de anul trecut. A candidat in Colegiul uninominal 8 din judetul Prahova, unde in urma cu patru ani si Adrian Nastase a obtinut un loc in Parlament.

PDL-Bogdan Cantaragiu este deputat si sef al filialei PDL Giurgiu si vicepresedinte PDL. A fost chemat la audieri in mai multe randuri, in dosarul penal intocmit pentru parlamentarul Dan Pasat.

Regiunea Sud-Vest

PSD-Paul Stanescu este presedinte al PSD OLt si al Consiliului Judetean. De altfel, numele "Stanescu" este un laitmotiv la nivelul judetului Olt. Fiul sau, Alexandru Stanescu face afaceri cu fiul senatorului UNPR Ion Toma, fost sef al filialei PSD Olt. Il mai gasim pe tatal lui Paul Stanescu, primar al comunei Visina, iar fratele lui Stanescu a devenit in 2012 deputat, dupa ce a candidat pe un colegiu din jurul orasului Corabia.

PDL-Marian Jean Marinescu este europarlamentar si vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European.

Regiunea Vest

PSD-Ion Mocioalca, presedintele filialei PSD Caras-Severin, a fost ales vicepresedinte regional pentru Vest. Desi nu detine, ca in cazurile mentionate mai sus, si functia de presedinte al Consiliului Judetean (locul revenindu-i PNL-istului Sorin Frunzaverde), Mocioalca ramane un personaj foarte influent. El este seful Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, o structura controversata ai carei membrii ar fi in legatura cu Serviciul Roman de Informatii.

PDL-Alin Popoviciu este deputat PDL de Timis. Varul sau, Cristian Iga, a preluat mai multe spatii comerciale din incinta aeroportului ai a gasrii CFR din Timisoara, pentru a deschide restaurante si cafenele. Popoviciu a preluat pe firma sa clubul CFR si a dezvoltat un poligon de impuscaturi cu laser.

Regiunea Nord-Vest

PSD-Ioan Rus este considerat "o institutie in sine", asemenea lui Adrian Nastase si conduce grupul PSD de la Cluj, desi nu detine nicio functie. Nu este nici sef de filiala PSD, nici presedinte de Consiliu Judetean. In 2012, Rus a ocupat functia de ministru de Interne, pentru cateva luni.

PDL-Ioan Oltean este vicepresedinte al Camerei Deputatilor si membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, dar si al Comisiei speciale comune pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale. De asemenea, conduce filiala PDL Bistrita-Nasaud.

Numele lui Ioan Oltean este vehiculat intr-un dosar spagii de 1,8 milioane de euro, in care mai sunt cercetati fostul secretar de stat Ioan Andreica si Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita. Procurorii suspecteaza ca Oltean ar fi influentat licitatii publice.

Regiunea Centru

PSD-Mircea Dusa este actualul ministru al Apararii si a fost ales vicepresedinte PSD pentru regiunea Centru. Nascut in Harghita, Dusa este sef al filialei PSD Harghita si deputat din 2004, insa sub conducerea lui Victor Ponta, a prins mai multe fotolii de ministru. Mai exact, in mai 2012, a fost investit ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, iar dupa demisia lui Rus, in august, a fost investit ministru al Internelor.

PDL-Mircea Hava este unul dintre cei mai vechi baroni locali ai PDL. A obtinut al cincilea mandat la conducerea Primariei Alba-Iulia, este presedintele filialei PDL Alba si vicepresedinte PDL. Numele lui Hava este vehiculat in doua dosare penale. In primul, este acuzat ca ar fi concesionat transportul local fara licitatie, iar in cazul celui de-al doilea dosar, a trebuit sa ofere justificari pentru sponsorizarea unei echipe de fotbal.

Regiunea Bucuresti-Ilfov

PSD-Robert Negoita, numit vicepresedinte PSD pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, este primarul sectorului 3 si seful filialei PSD din acest sector. A intrat in PSD in 2004 si in 2008 a intrat in Parlament, renuntand la functiile pe care le detinea la Rin Group, dar care ramane, totusi, una dintre afacerile pe care le controleaza.

PDL-Romeo Marius Raicu, liderul organizatiei PDL sector 4, a fost ales vicepresedinte PDL si va concura, probabil, cu Robet Negoita, pentru controlul regiunii Bucuresti-Ilfov.

#vicepresedinti regionali PSD, #vicepresedinti regionali PDL, #baroni locali regiuni, #regiuni dezvoltare romania , #Regionalizare