REGIONALIZAREA. Romania va avea 8 sau 9 regiuni. Cum vor fi impartiti banii statului

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 11:09
3927 citiri
REGIONALIZAREA. Romania va avea 8 sau 9 regiuni. Cum vor fi impartiti banii statului

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare.

Vicepremierul a reiterat faptul ca in prezent se afla in discutii doua variante in ceea ce priveste numarul viitoarelor regiuni, fie opt, fie noua astfel de entitati administrative.

"Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (...) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete...asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori".

El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni.

"In primul rand intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare", a afirmat Dragnea la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.

In al doilea rand, el a sustinut ca regiunile trebuie sa aiba capacitatea ca fluxurile de comunicatie si de mobilitate a marfurilor si persoanelor, transportul si infrastructura sa le aduca dezvoltare.

Cum vor fi impartiti banii

Dragnea a adaugat ca banii gestionati la nivelul regiunilor vor fi impartiti judetelor pentru dezvoltare pe doua principii, unul al "solidaritatii", iar altul pe proiecte intr-un mecanism similar accesarii fondurilor UE.

Dragnea a sustinut ca fondurile din bugetul de stat alocate regiunilor vor fi stabilite in continuare prin legea bugetului, iar structurile regionale vor distribui judetelor fonduri pentru dezvoltare prin doua modalitati.

"Jumatate din suma sa mearga catre judete in functie de capacitatea financiara - adica asta e principiul solidaritatii - cei care au bani mai putini sa primeasca putin mai mult, iar cealalta jumatate sa fie accesibila prin depunerea de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene, dar nu cu atat de multa birocratie", a explicat vicepremierul.

Dragnea a mai precizat ca presedintilor de consilii judetene vor ramane cu aceleasi competente in urma regionalizarii, iar forurile pe care le conduc cu aceleasi fonduri de la buget la care se vor adaugat bani suplimentari.

Apare o noua o noua functie: prefectul regional

Totodata, el a afirmat ca va fi infiintata institutia prefectului regional, care va fi in subordinea Guvernului, iar in cazul judetelor vor ramane subprefecti.

In ceea ce priveste Consiliul Regional, vicepremierul a declarat ca rolul principal al acestuia va fi acela de a coordona activitatile consiliilor judetene in domeniul dezvoltarii regionale.

In cazul resedintelor - capitala a regiunilor, Dragnea a sustinut ca acestea vor fi decise in ultima instanta deoarece va fi "cel mai tensionat lucru si va genera cea mai multa patima".

Dragnea sustine angajarea raspunderii Guvernului

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca sustine in continuarea varianta angajarii raspunderii Guvernului pe proiectul de regionalizare, precizand ca este o "fereastra de oportunitate", iar personal nu vrea sa fie sef de regiune.

"O sustin in continuare, pentru ca mi se pare un proiect urias, poate primul proiect de tara de la Revolutie incoace. Eu cred ca pentru un asemenea proiect Guvernul intr-adevar isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului, pentru ca nu cred ca proiectul de regionalizare merita sa riscam sa-l dezbatem un an si ceva de zile in Parlament in conditiile in care important este sa prindem aceasta fereastra de oportunitate care poate e unica, 2013", a argumentat Dragnea, mentionand ca in aceasta situatie s-ar putea opta pentru alegeri directe la stabilirea primelor conduceri de regiuni.

Vicepremierul a fost intrebat daca urmareste sa devina seful unei regiuni administrative, dupa finalizarea procesului.

"Nu vreau asta, pentru ca calendarul este urmatorul: dupa aprobarea modificarilor la Constitutie, care speram sa se intample unde in octombrie...in noiembrie - decembrie vrem sa aprobam legislatia efectiva de infiintare a regiunilor si care sa stabileasca atributiile si competentele care trebuie sa mearga la regiuni, inclusiv resedinta acestora. Spre finalul finalului anului sa aiba loc alegerile la regiuni, alegerile probabil indirecte...sa fie decat alesii locali cei care voteaza", a sustinut vicepremierul.

El a precizat ca din 2016 presedintii regiunilor si consilierii regionali ar urma sa fie alesi in aceeasi zi cu primarii si consiliile judetene, in acelasi sistem de vot direct din partea cetatenilor.

Vicepremierul a sustinut ca in cazul numarului de consilieri regionali ar opta mai degraba pentru varianta in care fiecare judet sa beneficieze de acelasi numar de reprezentanti in Consiliul Regional, respectiv intre 7 si 10 reprezentanti pe judet.

Dragnea si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului 2014 se va reusi acreditarea regiunilor in discutiile cu Comisia Europeana, astfel incat acestea sa poata fi eligibile pentru a accesa fonduri europene.

#Dragnea regionalizare, #fonduri europene regionalizare, #Dragnea declaratii regionalizare , #Regionalizare