Regionalizarea, un proiect care a devenit, deja, desuet

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 17:23
3958 citiri
Regionalizarea, un proiect care a devenit, deja, desuet
Liderii locali din Arges si Suceava fac presiuni pentru impartirea regiunilor Nord-Est, respectiv Muntenia Sud, in doua

Regionalizarea, cel mai important proiect administrativ din ultimele decade, s-a impotmolit la problema impartirii puterii in teritoriu. Mecanismul de functionare a noului sistem sau atributiile viitoarelor institutii sunt teme aruncate in plan secundar, in timp ce "razboaiele" se dau pe alegerea capitalelor regionale, ultima "grija" a unui astfel de demers, dupa cum remarca analistii economici.

Premierul Victor Ponta si-a anuntat intentia de a modifica inca din aceasta toamna legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare in sensul formarii regiunilor inainte de a primi statutul constitutional prin revizuirea Legii fundamentale. Pana acum insa, nu a fost stabilit nici macar numarul de regiuni.

"Este, intr-adevar, o victorie a puterii locale. Este grav ca pana la aceasta data procesul de regionalizare e foarte putin pus la punct, in conditiile in care este unul dintre cele mai complicate si delicate proiecte din 1990. Are elemente sociale, economice, culturale, lucruri care greu se fixeaza pe un teritoriu. Regionalizarea ar trebui sa fie un factor de crestere, dar pana in prezent, aceasta conceptie lipseste definitiv, criteriile de regionalizare bazandu-se doar pe interese politice: 'Toti baronii locali sa fie multumiti sa ramanem in continuare lideri politici'", a declarat pentru Business24, Mircea Cosea.

Acum cateva zile, premierul a anuntat ca Romania va fi impartita in cel putin 10 regiuni administrative, fata de cele opt regiuni de dezvoltare care exista in prezent.

Harta celor 10 regiuni administrative, confirmate pana la aceasta data

Insa nici aceasta schema nu este definitiva, de vreme ce liderii locali inca mai fac lobby pentru noi modificari. Pana acum, administratia centrala a incercat sa impace toti baronii locali care au solicitat titlul de capitala regionala pentru zona lor de influenta. Asa se face ca harta celor opt regiuni de dezvoltare, stabilita de comun acord cu Uniunea Europeana in anul 1998, s-a modificat pentru a mai face loc unor noi regiuni, la insistentele primarilor Radu Mazare si Klaus Iohannis.

Mai exact, regiunea Centru a fost impartita in doua:

  • Regiunea Sibiu, formata din judetele Alba, Sibiu si Hunedoara cu capitala la Sibiu
  • Regiunea Brasov: judetele Brasov, Mures, Covasna si Harghita, cu capitala la Brasov.
  • Si regiunea Sud-Est a fost impartita in:

  • Regiunea Dobrogea, formata din judetele Constanta si Tulcea, cu capiatala la Constanta
  • Regiunea Sud-Est, formata din judetele Vrancea, Galati, Buzau si Braila, cu capitala regionala, la Focsani, orasul baronului local Marian Oprisan
  • Schimbarea s-ar putea modifica din nou

    Totusi, noua harta a regionalizarii ar mai putea suferi noi modificari, de vreme ce liderii altor doua judete cu influenta la Bucuresti cer propriile capitale regionale. Este vorba despre liderii politici ai judetului Suceava, care doresc sa creeze o regiune separata de Nord-ESt cu capitala la Iasi. De asemenea, liderii judetului Arges doresc impartirea regiunii Muntenia Sud in doua, astfel incat si Pitesti sa devina capitala regionala, alaturi de Ploiesti.

    "Regiunea Sud Muntenia trebuie impartita in doua, deoarece este cea mai mare regiune si niciodata Ploiestiul nu va fi cu Argesul, nici Argesul cu Ploiestiul. (...) Argumentele noastre sunt pentru despartirea Regiunii Sud Muntenia in doua regiuni, cel putin. (...) Noi luptam si cred ca avem sanse sa se intample acest lucru", a declarat, miercuri, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    #harta 12 regiuni, #harta regionalizare, #regiuni administrative , #Regionalizare