1 Mai, Ziua internationala a muncii - Cand si cum a aparut aceasta sarbatoare

Luni, 01 Mai 2017, ora 07:51
2122 citiri
1 Mai, Ziua internationala a muncii - Cand si cum a aparut aceasta sarbatoare
Foto: Arhiva Ziare.com

In fiecare an la 1 Mai se sarbatoreste, incepand din 1889, in peste 80 de tari, Ziua internationala a muncii.

Ziua de 1 Mai nu a fost aleasa intamplator. Revolutia industriala, la nivel global, a insemnat introducerea unor masini si utilaje noi care functionau incontinuu. Se muncea in conditii grele timp de 10-16 ore pe zi, potrivit www.iww.org. Prin urmare, spre sfarsitul secolului al XIX-lea clasa muncitoare a inceput sa duca o lupta constanta pentru a obtine ziua de lucru de opt ore.

In 1884, in incercarea de a le face muncitorilor viata mai usoara, in cadrul conventiei nationale de la Chicago, Federatia Organizatiilor Mestesugaresti si a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai tarziu Federatia Americana a Muncii) a initiat introducerea unei rezolutii care stipula ca opt ore sa constituie ziua legala de munca de la si dupa 1 mai 1886. In anul urmator, Federatia si-a reiterat proclamatia declarand ca va fi sustinuta de greve si demonstratii.

La 1 mai 1886 peste 300.000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au marsaluit pentru a-si sustine cauza.

Cea mai mare demonstratie a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau in greva. Insa, trei zile mai tarziu, in Piata Heymarket din Chicago, unde numarul grevistilor ajunse la peste 65.000, lucrurile au escaladat si politia a intervenit cu brutalitate. S-au inregistrat morti si raniti.

In 1889, Congresul Internationalei a II-a a decretat 1 Mai ca Zi internationala a muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago. Primele manifestatii au avut loc in 1890, atat in SUA, cat si in principalele tari europene. De atunci, an de an, in aceasta zi muncitorii au prilejul sa-si exprime public cererile privitoare la conditii mai bune de munca.

Statele Unite si Canada sarbatoresc Ziua muncii in prima zi de luni a lunii septembrie. In SUA, presedintele Grover Cleveland (1885-1889 si 1893-1897) ingrijorat de amenintarea politica a acestei sarbatori create de socialisti a decretat in 1894, ca Ziua muncii sa fie marcata in prima zi de luni a lunii septembrie. Si in anii 50, presedintele Dwight D. Eisenhower (1953-1961) a continuat aceeasi politica, declarand ziua de 1 Mai, Ziua loialitatii in SUA.

In perioada comunista, in statele socialiste se desfasurau manifestatii ample la care participau oamenii muncii, tinerii si sportivii. Era un prilej de a se "raporta marile realizari".

In Romania, ziua de 1 Mai a fost marcata, incepand din 1 ...citeste mai departe despre "1 Mai, Ziua internationala a muncii - Cand si cum a aparut aceasta sarbatoare" pe Ziare.com

#1Mai ziua muncii , #Stiri Administratie