13 ani de inchisoare pentru romanul care a mituit un ofiter din Armata SUA

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 15:19
954 citiri
13 ani de inchisoare pentru romanul care a mituit un ofiter din Armata SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Dumitru Martin a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in America pentru mituirea unui ofiter al fortelor armate americane, in incercarea de a obtine un contract in valoare de 10 milioane de dolari la baza militara Kogalniceanu din tara noastra.

Potrivit procurorului american Phillip Talbert, un tribunal federal din Sacramento l-a condamnat pe romanul de 56 de ani pentru conspiratie in vederea unor fapte de coruptie si mituirea unui functionar public, scrie site-ul Central Valley Business Times.

Un juriu federal l-a gasit vinovat pe Martin pe 31 august 2016.

Potrivit unor documente judiciare, Martin a detinut si operat o companie romaneasca, Polaris M. Holdings. Coinculpatii Anamaria Cruceru (49 ani), Constantin Schiller (63) si Marcelle Banaga (41), toti din Romania, au fost angajati ai Polaris.

In perioada iunie 2014-decembrie 2015, cei patru au conspirat sa mituiasca un ofiter care se ocupa de contractari in cadrul Fortelor aeriene americane, cu scopul de a obtine contracte estimate la milioane de dolari cu Polaris.

Ei s-au oferit sa-l mituiasca pe ofiter cu un "comision" de 10% din valoarea fiecarui contract pe care l-ar castiga. Ei au sugerat ca ofiterul sa foloseasca un contract de consultanta fictiv si alte contracte comerciale si documente pentru a ascunde plata mitei.

In iulie 2015, Polaris a prezentat Fortelor aeriene americane o oferta in vederea furnizarii unor containere de depozitare la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, in Romania. Contractul a fost evaluat la peste zece milioane de dolari.

In septembrie 2015, Martin s-a dus la baza aeriana Travis, la Fairfield, sa semneze documentele cu privire la licitatie si contracte fictive menite sa ascunda diverse sume platite ca mita in valoare de peste un milion de dolari.

Cei patru conspiratori au virat de la Polaris, din Romania, 100.000 de dolari intr-un cont bancar din Statele Unite, ca mita initiala catre ofiter.

Numai ca nu stiau un lucru. Ofiterul lucra pentru o agentie federala, iar Polaris nu obtinuse niciun contract.

"Districtul de Est al Californiei are numeroase instalatii militare si guvernamentale care implica banii contribuabililor in negocieri de contracte importante. Sentinta pronuntata astazi (vineri) recunoaste importanta eradicarii coruptiei si protejarii integritatii procesului de contractare", a declarat procurorul Talbert.

"Mituirea nu este o infractiune fara victime", a declarat judecatorul districtual Troy Nunley la anuntarea sentintei.

El ...citeste mai departe despre "13 ani de inchisoare pentru romanul care a mituit un ofiter din Armata SUA" pe Ziare.com

#roman condamnat SUA mita, #roman miturire forte armate americane , #Stiri Administratie