Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adevarata inselatorie a indemnizatiilor pentru parinti

Adevarata inselatorie a indemnizatiilor pentru parinti
In pofida mustruluielii primite de la Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu pare sa nu fi renuntat la ideea plafonarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, adica la ceea ce doamna ministru numea o inselatorie a statului.

Avand in vedere ca este absolventa de filologie, nici nu stiu daca nu cumva termenul inselatorie a fost folosit cu un talc anume, desi dna Vasilescu voia sa ne spuna ca statul este cel inselat in aceasta poveste. Sau o fi ca in zicala aceea cu adevarul din gura pacatosului.

In primul rand, trebuie spus ca, inselatorie sau nu, eliminarea plafonului a fost decisa de PSD cu sprijinul PNL in anul electoral trecut, intr-un concurs de populisme electorale, cu ignorarea opozitiei Guvernului Ciolos. Atunci era o idee buna.

Argumentul in favoarea plafonarii este pana la un punct valid, adica unele sume cu adevarat uriase la care se pare ca s-a ajuns, potrivit dnei ministru.

Pe de alta parte, ele sunt foarte putine. Tot potrivit Olgutei Vasilescu, doar 3% dintre indemnizatii depasesc 8.000 de lei. Si sa nu uitam ca aceste sume inseamna ca a existat o contributie pe masura lor.

Numai ce a fost eliminat plafonul de 5 salarii pentru contributiile sociale platite de salariati, atunci de ce sa plafonezi drepturile care decurg din ele? Cand e sa iei, iei pentru toata suma, cand e sa dai, plafonezi.

Dna ministru spune ca, in cazul indemnizatiilor foarte mari, valoarea lor nu poate fi acoperita de cotizatiile platite. Se poate, dar parca luptam cu evaziunea fiscala. Anumite beneficii in situatii care dureaza, totusi, destul de putin sunt o modalitate de a stimula scoaterea banilor la suprafata. Nu merge doar cu biciul, mai trebuie si zaharel. Daca contributorul se simte un fraier bun doar sa fie muls, pana la urma tot se va sustrage intr-un fel sau altul.

Si cum se potriveste aceasta plafonare a drepturilor constituite in baza unei contributii certe cu puzderia de pensii speciale de care beneficiaza oameni care nu contribuie cu un leu la fondul de pensii?

Iar daca beneficiarii indemnizatiilor foarte mari sunt foarte putini, beneficiarii pensiilor speciale sunt 12 categorii profesionale, jumatate de milion de oameni.

Dar plafonarea, care pana la urma poate fi discutata cu argumente de ambele parti, nu este singura masura anuntata in domeniu. Dna vicepremier Shhaideh a invocat si posibilitatea prelungirii la 4 ani a concediului pentru cresterea copilului. Si nu a fost contrazisa de dl Dragnea pentru aceasta idee.

Multi au vazut ce ...citeste mai departe despre "Adevarata inselatorie a indemnizatiilor pentru parinti" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 559 ori
Citeste mai multe despreindemnizatii crestere copii