Adriean Videanu, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro

Luni, 16 Februarie 2015, ora 11:32
1555 citiri
Adriean Videanu, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro
Foto: meritocratia.ro

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit luni la DIICOT, el declarand ca a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in cazul sau, in dosarul Romgaz - Interagro, faptele de care il acuza procurorii fiind de abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Adriean Videanu a ajuns la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 10.40, fiind insosit de avocatul sau, Cristian Ene.

Videanu a spus, la intrarea in sediul DIICOT, ca a venit pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in dosarul Romgaz-Interagro.

DIICOT a cerut din nou aviz presedintelui, in 2 februarie, pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, in dosarul Romgaz - Interagro, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

In 4 februarie, presedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmarire penala a lui Adriean Videanu, "pentru a se proceda conform legii".

In acelasi dosar, procurorii au cerut si aviz de la Senat pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Senatul a respins, in 12 februarie, solicitarea de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian.

In acelasi dosar, DIICOT a mai solicitat o data, in 2 septembrie 2013, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

In cazul lui Videanu, seful statului de la acea vreme, Traian Basescu, a transmis, in 8 septembrie 2013, cererea de urmarire penala. Pe de alta parte, plenul Senatului a respins, in 7 octombrie 2013, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii.

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de sase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi fosti ministri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre omul de afaceri Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezulta din referatul procurorilor.

Astfel, sustin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, fara a fi respectate dispozitiilor legale si in conditiile in care firma omului de afaceri Ioan Niculae inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

"Demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand circa 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN Romgaz SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.

Procurorii au suspiciuni ca prin activitatea ministrilor, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

In actele procurorilor se mai arata ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro SA gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

"Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari", sustin procurorii DIICOT.

Conform anchetatorilor, valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre Interagro SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN Romgaz SA reprezinta un procent de 51% din totalul de aproximativ 500 milioane de lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat in 30 ianuarie la DIICOT, in dosarul Romgaz-Interagro, in care este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani.

Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar intr-un alt dosar, instrumentat de DNA, in care este implicat si fostul sef al DIICOT Alin Bica.

#Adriean Videanu audiat DIICOT, #Adriean Videanu dosarul Romgaz Interagro , #Stiri Administratie