AFP: Bulgarii invidiaza Romania in ce priveste lupta anticoruptie. "Suntem in aceeasi barca, dar ei au vaslasi"

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 19:13
835 citiri
AFP: Bulgarii invidiaza Romania in ce priveste lupta anticoruptie. "Suntem in aceeasi barca, dar ei au vaslasi"
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce romanii manifestau in masa, in februarie, pentru apararea rezultatelor inregistrate de justitia lor in lupta anticoruptie, puse in discutie de guvernul de la Bucuresti, vecinii bulgari au urmarit aceasta miscare cu invidie. Insa strazile tarii lor au ramas pustii, noteaza presa straina intr-un comentariu.

"Suntem in aceeasi barca precum Romania, insa ei au vaslasi", comenteaza Lozan Panov, inalt magistrat bulgar, lucid, dar pesimist cu privire la capacitatea tarii sale de a stavili coruptia, piedica in calea dezvoltarii acestui cel mai sarac stat membru al UE, arata France Presse.

In programul principalelor partide aflate in cursa pentru legislativele anticipate ce vor avea loc duminica in Bulgaria, lupta impotriva masinatiunilor financiare si altor deturnari de bani publici figureaza pe primele locuri, insa pana acum formatiunile politice au inselat toate asteptarile.

De la aderarea lor la UE in 2007, Bulgaria si Romania fac obiectul unui mecanism de supraveghere stricta din partea Bruxellesului cu privire la lupta anticoruptie. Insa in timp ce progresele Bucurestiului au fost salutate, Sofia a fost tinta criticilor in ultimul raport din ianuarie.

"Lentoarea si birocratia justitiei bulgare, dar si curajul magistratilor fac diferenta dintre Bulgaria si Romania", asigura Panov pentru AFP.

Atanas Ciobanov, unul dintre jurnalistii site-ului de investigatii Bivol.bg, este mai sever si acuza "lipsa de vointa politica in a infiinta un Parchet independent, ca in Romania", precum si rezistenta magistratilor bulgari, "ostili oricarei schimbari".

O dovada in acest sens: venirea la Sofia, la mijlocul lui martie, a procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, simbol al luptei anticoruptie, a suscitat o fronda din partea inaltei magistraturi bulgare.

Un alt exemplu ar fi acela ca, atunci cand Parlamentul bulgar a votat la sfarsitul lui 2015 o reforma a justitiei ceruta de institutiile europene, "aceasta a fost vaduvita in ultimul moment de tot ce ar fi putut face sa avanseze independenta Parchetului", subliniaza Ciobanov.

Acest esec a dus la demisia ministrului justitiei de atunci, Hristo Ivanov, 42 de ani, avocat, care la cateva luni dupa aceea a lansat un nou partid politic, avand drept obiectiv "recucerirea statului din mainile mafiei". Adaugandu-se dreptei scindate, partidul "Da Bulgaria" va avea probleme in a atinge pragul de 4% necesar pentru a intra in Parlament, "insa traduce nemultumirea pop ...citeste mai departe despre "AFP: Bulgarii invidiaza Romania in ce priveste lupta anticoruptie. "Suntem in aceeasi barca, dar ei au vaslasi"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgari romani proteste, #romani bulgari lupta anticoruptie , #Stiri Administratie